ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

Τέλος στην άνιση μεταχείριση των νέων αγροτών που επιθυμούν να επενδύσουν ή έχουν επενδύσει ήδη σε φωτοβολταϊκά έως 100 KW βάζει το νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω νομοσχέδιο, από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ εξαιρούνται πλέον και «τα φυσικά πρόσωπα που….

εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μέχρι 100kW». 
Τα φυσικά αυτά πρόσωπα θα ασφαλίζονται πλέον μόνο στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή σήμερα και με τους κατ’ επάγγελμα, για μια τουλάχιστον πενταετία, αγρότες (όπως αυτοί ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών).
Τι ισχύει σήμερα
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς που θεμελιώνεται στο Ν. 3846/2010 ( ΦΕΚ Α66 11.5.2010, «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια κι άλλες διατάξεις»), ένας νέος αγρότης που έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά θα πρέπει να καταβάλει διπλή εισφορά σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών. Όπως είναι λογικό και δη σε περιόδους οικονομικής στενότητας, η διπλή αυτή «ταρίφα» λειτουργεί αποτρεπτικά για νέους αγρότες που βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης των όρων διασύνδεσης της επένδυσής του με το Δίκτυο της ΔΕΗ. Ευνόητο είναι, επίσης, ότι αποθαρρύνει και όσους νέους αγρότες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μια «φωτοβολταϊκή» επένδυση στο άμεσο μέλλον.
Την ανισορροπία είχαν εντοπίσει και στηλιτεύσει εντός της Βουλής αρκετοί βουλευτές, ανάμεσά τους και ο μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστ. Ροντούλης ο οποίος, μάλιστα, είχε κάνει λόγο για «τραγελαφικές καταστάσεις».
Δικαίωση για το Συντονιστικό των Νέων Αγροτών
Η ρύθμιση που προωθεί ο Γ. Κουτρουμάνης δικαιώνει και τις πολύμηνες προσπάθειες που εδώ και καιρό έχει καταβάλει πάνω στο θέμα με συνεχείς οχλήσεις προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Νέων Αγροτών. 
Μιλώντας στο Agronews, ο Γραμματέας της Επιτροπής, Γιάννης Παναγής έκανε λόγο «για μια πολύ σημαντική κίνηση που συμβάλει στο να αρθεί μια αδικία δύο χρόνων και μια άνιση μεταχείριση απέναντι στους νέους αγρότες. Αποκάλυψε, επίσης, ότι το προσχέδιο της ρύθμισης είχε ετοιμαστεί εδώ και έξι περίπου μήνες, ωστόσο για διάφορους λόγους δεν πήρε επίσημη μορφή. 
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο 
Στο Άρθρο 36, παράγραφος 4 του νομοσχεδίου για τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ρητά ότι «με την παρούσα διάταξη εισάγεται και μια δεύτερη εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ: πέραν των επαγγελματιών αγροτών, ασφαλίζονται πλέον στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ και τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μέχρι 100kW».
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *