Το ενδεχόμενο της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης λαθρομεταναστών είχε απασχολήσει τον δήμο Αλεξάνδρειας 4 ακριβώς χρόνια πίσω, το 2012.
Βέβαια τότε ετοιμαζόταν η δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών και όχι κέντρο φιλοξενίας προσφύγων όπως τώρα.
Ανατρέξαμε στο αρχείο του Αλεξάνδρεια-Γιδάς και ανακαλύψαμε τις τότε ενέργειες που είχαν γίνει από την διοίκηση του δήμου αλλά και τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας.
Διαβάστε τις αναρτήσεις που είχαμε κάνει τότε:
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ (29 Μαρτίου 2012)
Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, ενδεχομένως και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στη λειτουργία «Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών», τριών σε κάθε μία από τις εννέα ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας, έχει δημοσιευθεί, σε μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, «λίστα» που εμφανίζει, ονοματισμένα, ανενεργά στρατόπεδα της χώρας να προορίζονται για τη δημιουργία αυτών των Κέντρων. Στη «λίστα» αυτή αναφέρονται και δύο εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα του δήμου Αλεξάνδρειας: του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κόντου Γ. στο Λιανοβέργι (Παλαιόχωρι) και του Φιλίππου Β’ στην Αλεξάνδρεια (πλησίον της κονσερβοποιΐας Venus).
Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης επικοινώνησε την Πέμπτη 29 Μαρτίου με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν έχει καταρτίσει και, πολύ δε περισσότερο, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία τέτοια λίστα, αλλά έχει συντάξει και διανείμει στους Περιφερειάρχες της χώρας, το πλαίσιο των τεχνικών και άλλων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν οι χώροι που προορίζονται για τη λειτουργία των «Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών», με σκοπό να απαντήσουν οι Περιφερειάρχες εντός 15 ημερών αν συμφωνούν με τη δημιουργία αυτών των Κέντρων, καθώς και να προτείνουν πιθανούς χώρους.
Όσον αφορά ειδικότερα τα δύο πρώην στρατόπεδα του δήμου Αλεξάνδρειας που αναγράφονται στη «λίστα», όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, το οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Υπολοχαγού (ΠΖ) Κόντου Γ. ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον δήμο, οπότε δεν τίθεται καν ζήτημα να το παραχωρήσει ο δήμος ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, το δε ανενεργό στρατόπεδο Φιλίππου Β’, με συνολική έκταση οικοπέδου 24,7 στρ. περίπου, δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι, εκτός άλλων παραμέτρων, τα τέσσερα (4) στρ. εξ’ αυτού ανήκουν επίσης στην κυριότητα του δήμου Αλεξάνδρειας.
Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΚΟΣΜΟ (29 Μαρτίου 2012)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ; (29 Μαρτίου 2012)
Με αφορμή την χτεσινή δημοσίευση των ενδεχόμενων χώρων στέγασης των μεταναστών και τους 2 από αυτούς να υπάρχει περίπτωση να εγκατασταθούν στην πόλη μας, ο γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Αλεξάνδρειας Γιώργος Παπαδήμας μας έστειλε το παρακάτω σχόλιο:
“Δείτε τι θα στεγαστει στο πρωην στρατοπεδο της Αλεξανδρειας! ! ! Και διερωτώμαι: Εδώ δεν μπορεί να μας προστατέψει η τοπική αστυνομία από τους ήδη υπάρχοντες (λιγοστούς) λαθρομετανάστες, θα μας φέρουν κι άλλους πολλαπλάσιους; Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;
Υ.Σ.Θα υπάρξει κι επίσημη αντίδραση απ τον εμπορικό σύλλογο Αλεξάνδρειας!
Με εκτίμηση,
ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ (1 Απριλίου 2012)
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 8 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (1 Απριλίου 2012)
Όπως είπε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ κ. Ελένη Ιατρού, σε απ’ ευθείας σύνδεση από τον….
χώρο του πρώην στρατοπέδου του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κόντου Γ. στο Παλαιοχώρι, απ’ όπου έγινε το ρεπορτάζ της εκπομπής παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου και κατοίκων, «προς το παρόν είμαστε πράοι εφόσον το θέμα αυτό εξελιχθεί ομαλά, σε άλλη περίπτωση θα αντιδράσουμε, και μάλιστα έντονα, δεδομένου ότι αυτά τα οποία δημοσιοποιήθηκαν και φέρουν δύο ανενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στο δήμο μας ως υποψήφια για να λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, δεν πληρούν καμία εκ των προϋποθέσεων που έχει θέσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ως εκ τούτου δεν νομίζω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό. Εκτός όλων των άλλων, το συγκεκριμένο στρατόπεδο, εδώ στο Παλαιοχώρι, είναι ιδιοκτησίας του δήμου και δεν μπορεί να πάρει κανείς μία απόφαση και να το μετατρέψει σε κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών».
Αφήστε μια απάντηση