(Σκέψεις και προβληματισμοί του Ευθύμιου Σιδηρόπουλου από την προσωπική του σελίδα στο Facebook)
Η αλήθεια ως λέξη χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ιδιότητα του αληθούς, να περιγράψει αληθείς αποφάνσεις οι οποίες, είτε πρόκειται για γνωστικές αλήθειες, για φυσικές αλήθειες, ιστορικές αλήθειες και κυρίως για ηθικές αλήθειες.
Οι ηθικές αλήθειες αφορούν τη σφαίρα της δράσης μας, θα τις λέγαμε πρακτικές αλήθειες, δεν πρέπει, για παράδειγμα, να αθετούμε τις υποσχέσεις μας, να αναθεωρούμε τις δεσμεύσεις μας και να ψευδόμαστε αναίσχυντα.
Η αλήθεια ορίζεται από δύο χαρακτηριστικά: αφενός τη συμφωνία με το πραγματικό, αφετέρου τη συνοχή του λόγου, να μην υπάρχει δηλ. αντίφαση. Μια απόφανσή μας, μια έκφρασή μας δεν μπορεί να είναι αληθής εάν δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται, αν αντιφάσκει. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολλοί σκόπελοι σε σχέση με την αλήθεια, έχουμε την δογματική αλήθεια.
Η δογματική αλήθεια που υποστηρίζεται σήμερα από πολλούς, απολιθώνει την αλήθεια και υπό την έννοια αυτή την κάνει προβληματική. Στο όνομα μιας υποτιθέμενης αλήθειας οι καταχρήσεις δεν αποφεύγονται και έτσι διαπράττονται εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Σήμερα, ο καθείς και η αλήθεια του, σήμερα η αλήθεια είναι κάτι απόλυτο, είναι δογματικό απόφθευγμα του καθενός, δεν λαμβάνεται υπόψη η ωφελιμότητα αλλά το προσωπικό συμφέρον. Επιβάλλεται να προσδιορίσουμε την αξία της, την ωφελιμότητά της, πρακτικές αλήθειες που θα βοηθήσουν να κατευθύνουμε σωστά τις πράξεις μας, να διακρίνουμε μια αληθή κρίση από μια ψευδή και να κάνουμε σωστές επιλογές.
Παραίτηση από την αναζήτηση της αλήθειας θα ισοδυναμούσε με παραίτηση από τον ορθό λόγο, θα είχε ως συνέπεια την αυθαιρεσία όπως την βιώνουμε σήμερα, έχουμε ανάγκη αυτή την αλήθεια και πρέπει να θεμελιώσουμε την αξία της. Στείρα αντιπαράθεση, αναληθείς επίκληση της αλήθειας, δογματικές συμπεριφορές, κλονίζουν τα θεμέλια της αλήθειας, θα πρέπει κάποιοι να ξεπεράσουν τις αυταπάτες τους, διότι ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουμε στο στόχο μας.
Αφήστε μια απάντηση