ΤΟΠΙΚΑ posted by

Ο Απόστολος Παύλος από τη Βέροια στη Ρώμη

Ο Απόστολος Παύλος από τη Βέροια στη Ρώμη

varlamisΤα έργα του Ευθύμιου Βαρλάμη που παρουσιάστηκαν πέρυσι στη Βέροια μεταφέρονται στο ναό του Αποστόλου Παύλου στη Ρώμη, όπου έχει ταφεί ο Απόστολος των Εθνών. 

Στις 18 Ιουνίου 2014 και ώρα 17.00  εγκαινιάζεται στη Βασιλική του «Αγίου Παύλου προ των Τειχών» της Ρώμης, (Piazzale San Paolo, 1, 00146 Roma) με την παρουσία του Καρδινάλιου James Michael Harvey προκαθημένου της Βασιλικής του «Αγ. Παύλου προ των Τειχών» η συλλογή του Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα τον Απόστολο Παύλο που είδαμε πέρυσι στα «Παύλεια» στη Βέροια.

Ο συντοπίτης μας καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας, Καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης, έχει παρουσιάσει πολλές συλλογές με χριστιανικά θέματα, τόσο ζωγραφικής όσο και θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, όπως είναι: «I Believe», «Ο Χριστός Σήμερα», η εκκλησία του «Χαρμόσυνου Μηνύματος» στην Κάτω Αυστρία, που δημιούργησαν μεγάλη εντύπωση και κέρδισαν ευρύτερη αναγνώριση. Το 2010 ο καλλιτέχνης είχε την ευκαιρία μιας προσωπικής ακρόασης από τον Πάπα Βενέδικτο XVI στο Βατικανό και μπόρεσε να ενημερώσει τον Άγιο Πατέρα για το έργο του «Ο Χριστός Σήμερα» και για το σχεδιασμό του έργου του για τον Απόστολο Παύλο. Σ’ αυτή την συνάντηση, ο Καθηγητής Βαρλάμης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τα πρώτα σχέδια από τα έργα του για τον Απόστολο

Σε επιστολή του προς τον καλλιτέχνη, ο ομότιμος Πάπας Βενέδικτος XVI αναφέρεται στην πραγματοποίηση μιας έκθεσης για τον Απ. Παύλο στη Βασιλική του Αγίου Παύλου στη Ρώμη και γράφει:

Εσείς ο ίδιος ζείτε στον κόσμο του αγίου Παύλου και ζείτε ολοφάνερα σε μια βαθιά και σταθερή εσωτερική συνάντηση μαζί του. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι πίνακες δεν έχουν γίνει με επιφανειακό τρόπο, αλλά φαίνονται να αναδύονται μέσα απ’ την ψυχή σας – γιατί συναντάτε εσωτερικά τον απ. Παύλο και καταφέρνετε έτσι να τον παρουσιάζετε και στους σημερινούς ανθρώπους.

Ακολούθησε μια συνάντηση με τον προκαθήμενο της Βασιλικής του Αγίου Παύλου, Καρδινάλιο James Michael Harvey, όπου αποφασίστηκε η έκθεση στη Βασιλική. Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή έως τις 6 Ιουλίου, δηλαδή τις μέρες γύρω απ’ την επέτειο του θανάτου (29 Ιουνίου) του Απόστολου των Εθνών, περίοδο που επισκέπτονται την Βασιλική του Αγίου Παύλου πολλοί προσκυνητές.

Ο Καθηγητής Βαρλάμης σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης:

“…Ο κύκλος των έργων μου για τον Παύλο ξεκινά τον 21ο αιώνα. Είχα μεγάλη ανάγκη να καταλήξω σε μια απόφαση για να προσδιορίσω πώς θα ήθελα να ήταν το πρόσωπο του Αποστόλου Παύλου. Φυσικά, γνωρίζω τόσο τις βυζαντινές απεικονίσεις όσο και πολλά ακόμη πορτρέτα του Παύλου κι επιπλέον έχω κρατήσει μια τυπολογία του Παύλου απ’ την ιστορία της τέχνης, αλλά το πραγματικό πρότυπό μου το βρήκα ριζωμένο βαθιά μέσα μου… Κατ’ αρχήν έπρεπε να σχεδιάσω με μεγάλη ακρίβεια τη διαδικασία της μεταστροφής. Ένας άνδρας τυφλώνεται από μια παράξενη λάμψη, χάνει την ισορροπία του και πέφτει στο έδαφος. Πραγματικά μια δραματουργική κορύφωση. Ο Παύλος δεν βλέπει πια τίποτα. Είναι τυφλωμένος. Οι συνοδοί του είναι ταραγμένοι. Αλλά κι εγώ ήμουν σε υπερένταση. Τι ιστορία; ποια εξήγηση υπάρχει για αυτό;

…Την εικόνα του Παύλου μου τη δημιουργώ απ’ τη δική μου προσωπική πνευματικότητα, την αγάπη και το θαυμασμό μου για τη μεγάλο απόστολο των Εθνών. Το ενδιαφέρον μου είναι να μπορεί ο θεατής να συναισθανθεί την αλληλεγγύη μου προς τον άγιο Παύλο, τη συμπάθειά μου για το έργο του και τις φροντίδες του. Για το λόγο αυτό ζωγραφίζω πολλά πορτρέτα, προσπαθώ ξανά και ξανά να καταφέρω να τον συναντήσω. Αυτό απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και πνευματική ένταση. Στο τέλος είναι οι μυστηριακές απεικονίσεις του Παύλου. Μια εικόνα μυστηρίου θέλει να διεισδύσει στην ψυχή του θεατή, θέλει ν’ αγγίξει τα συναισθήματά του, να μαρτυρήσει την αγιότητά του.“

“Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ”

Εκκλησία της Santa Maria dell’Anima,

(Via di Santa Maria dell’Anima, 64, 00186 Roma)

Παράλληλα με την έκθεση για τον Απ. Παύλο, την ίδια περίοδο θα παρουσιάζονται, από τις 18 Ιουνίου ως τις  6 Ιουλίου 2014, έργα από τον μεγάλο κύκλο, «Ο Χριστός Σήμερα» στο μεγαλοπρεπές κτίριο της εκκλησίας της Santa Maria dell’Anima. Ο μοναδικός κύκλος εικόνων, που περιλαμβάνει συνολικά περίπου 200 έργα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 στο Kunstmuseum Waldviertel, στη συνέχεια, στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και στο Παύλειο Κέντρο στη Βέροια. Το έργο είναι ένα επίκαιρο καλλιτεχνικό ντοκουμέντο μιας ατέλειωτης αναζήτησης της συνάντησης με το Χριστό και τη σχεδόν αδύνατη αναπαράσταση της διπλής φύσης του. Σε ορισμένες εικόνες ο ζωγράφος ενσωματώνει αποσπασματικές παραστάσεις από σημαντικούς ζωγράφους στην ιστορία της τέχνης, έτσι ώστε να συνδέει τη σύγχρονη τέχνη με την ιστορία και να την επικαιροποιεί ταυτόχρονα.

Evangelos Venizelos

Deputy Prime Minister and Foreign Minister of Greece

“The artist Efthymios Varlamis, through his work on the Apostle to the Nations, which is symbolically being presented in the Eternal City, comes to remind us of the very beginnings of the Christian European tradition, which are also the foundation of the values that mark and seal the future of our common European course.

I welcome this important artistic event, which we placed under the auspices of the Hellenic Presidency of the Council of the European Union, conveying a message of peace and love to the whole world, at a moment that is critical for both Greece and Europe.”

Ευθύμιος Βαρλάμης

Ο καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας Καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης γεννήθηκε στην Βέροια. Ζει  και εργάζεται για πάνω από 50 χρόνια στην Αυστρία, όπου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών και ίδρυσε το IDEA Design Center και το Μουσείο Τέχνης στην Κάτω Αυστρία. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ο Βαρλάμης πραγματοποιεί εκθέσεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Σαν ευσεβής χριστιανός, ο καλλιτέχνης, αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος του έργου του σε χριστιανικά θέματα του με τη μορφή έργων ζωγραφικής και θρησκευτικής αρχιτεκτονικής. Στα σχέδια του είναι να πραγματώσει μια Κρύπτη για τον Παύλο στην Ελλάδα.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η πραγματοποίηση της έκθεσης έγινε από:

DAS KUNSTMUSEUM WALDVIERTEL,

MUEHLGASSE 7A, 3943 SCHREMS, AUSTRIA,

TEL. +43 2853 72888, FAX. +43 2853 72888-22,

mail: [email protected], www.daskunstmuseum.at

και το

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ,

Βεργίνα GR-59031, mail: [email protected]

Συντονισμός του έργου και περαιτέρω πληροφορίες:

Mag. Ruth Schremmer,

Tel: 0043 2853 72888-12, κινητό: 0043 660 60 60 800

mail: [email protected]

&

Παύλος Τροχόπουλος,

Τηλ.00306978009085 mail: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *