Τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο θρεπτικά και νόστιμα είναι, άλλο τόσο μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τον οργανισμό. Η σωστή διατήρηση, αλλά κυρίως το σωστό τους πλύσιμο είναι επιβεβλημένα προκειμένου να αφαιρεθούν βακτήρια και μύκητες που κάνουν κακό. Δείτε παρακάτω πώς θα γίνει το σωστό πλύσιμο σε φρούτα και λαχανικά που υποφέρουν από το πολύ φυτοφάρμακο.
Πώς μολύνονται φρούτα και λαχανικά
Τα βακτήρια μπορεί να βρίσκονται στο νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση, στα οργανικά λιπάσματα και στα περιττώματα από τα πουλιά και άλλα ζώα που βρίσκονται στα χωράφια. Aν και υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που απορροφώνται από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα γεωργικά φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των τροφίμων και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν με το σωστό πλύσιμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι εξαιρετικά σημαντικό το σχολαστικό τους πλύσιμο.
Πώς πρέπει να τα πλένετε
Μην ξεχνάτε καταρχάς να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας σχολαστικά αν θέλετε να κόψετε ή να ετοιμάσετε ωμά τρόφιμα, όπως λαχανικά και φρούτα.
Μπορείτε καταρχάς να πάρετε μια βούρτσα και να τρίψετε με αυτήν φρούτα και λαχανικά, όπως είναι τα αγγούρια, οι πατάτες και τα πεπόνια. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνετε το χώμα.
Είναι καλύτερα να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ένα μπολ με νερό, παρά κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το πιτσίλισμα και η απελευθέρωση των βακτηρίων στον αέρα. Αν πρόκειται για κάποιο λαχανικό, όπως το μαρούλι, τρίψτε τα με φρέσκο νερό και ξεχωρίστε τα φύλλα τους.
Χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής, μαχαίρια και σκεύη για τα ωμά και διαφορετικά για τα έτοιμα προς κατανάλωση φρούτα και λαχανικά ή να πλύνετε τα καλά μεταξύ των χρήσεων
Μην αμελείτε επίσης να κρατάτε τα ωμά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Και επίσης να ελέγχετε την ετικέτα των συσκευασμένων λαχανικών και φρούτων -εάν η συσκευασία δεν αναγράφει «έτοιμα προς κατανάλωση» θα πρέπει να τα πλύνετε, να τα ξεφλουδίσετε, είτε να τα μαγειρέψετε πριν τα φάτε.
Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με το περισσότερο φυτοφάρμακο
Η οργάνωση «Environmental Working Group» δίνει τις απαντήσεις μέσω της πρόσφατης αναφοράς της. Στην όγδοη έκδοση του «Shopper’s Guide to Pesticides in Produce» φέρνει στο φως την δωδεκάδα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα.
Η λίστα των πιο “επικίνδυνων” τροφών για το 2014 περιλαμβάνει:
- Μήλα
- Σέλινο
- Πιπεριά
- Ροδάκινα
- Φράουλες
- Νεκταρίνια
- Σταφύλια
- Σπανάκι
- Μαρούλι
- Αγγούρι
- Μυρτίλο
- Πατάτες
Ενώ εκείνα που συνήθως δεν έχουν υπολείμματα από φυτοφάρμακα είναι:
- Αβοκάντο
- Μελιτζάνα
- Πορτοκάλια
- Ανανάς
- Κρεμμύδια
- Κουνουπίδι
- Πεπόνι
- Ακτινίδιο
- Λάχανο
- Καρπούζι
Ωστόσο, παρά την όποια επικινδυνότητα, η EWG υποστηρίζει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μεγάλα, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, γι’ αυτό και οι καταναλωτές οφείλουν να τα συμπεριλαμβάνουν καθημερινά στην διατροφή τους.
Πηγή: mama365.gr
Αφήστε μια απάντηση