ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ posted by

12 (νέα) βιβλία που διαβάσαμε ή έπρεπε να διαβάσουμε το 2012

12 (νέα) βιβλία που διαβάσαμε ή έπρεπε να διαβάσουμε το 2012
ogiostoudaskalouΟ Γιος του Δάσκαλου
Ο Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει με μια ολοκαίνουργη ιστορία: Ο Νικόδημος είναι ο μικρός γιος, αλλά κυρίαρχος της οικογενειακής μυθολογίας είναι ο Άλλος. Ο μεγάλος απών. Ο αυτόχειρας αδερφός και «γιος του δάσκαλου», που συνέχισε να υπάρχει εντατικά και στις δεκαετίες που ακολούθησαν το χαμό του. Μια ξαφνική καλοκαιρινή βροχή θα θέσει συνειδησιακά διλήμματα στον μεσήλικα πλέον μικρότερο αδερφό, που ως τότε ήταν μόνο παρατηρητής.
Info

Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 310
Τιμή: 
15,90€
 
 
Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής

Γράφει η ίδια η συγγραφέας: “Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο όταν η Αλίκη, η κόρη μιας αγαπημένης μου φίλης, έγινε δεκατεσσάρων ετών. Ήθελα να συμβάλω με όποιον τρόπο μπορούσα στην ευτυχία της σ’ αυτή τη Χώρα των Θαυμάτων που είναι ο κόσμος. Η ιδέα πήρε συγκεκριμένο σχήμα όταν διάβασα τα σχολικά εγχειρίδια της φιλοσοφίας που διδάσκονται στη β΄ τάξη του γενικού λυκείου: μου φάνηκαν εξαιρετικά καλογραμμένα και βαθυστόχαστα, αλλά δυσνόητα για τα παιδιά. Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε από διαφορετική αφετηρία και να ακούσουμε τα ερωτήματα που θέτουν οι έφηβοι (..)”.
 
Info
Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 327
Τιμή: 14,70€
 
 
Μικρή Ιστορία της Φιλοσοφίας
Μια πλήρης και συναρπαστική ιστορία της φιλοσοφίας για αναγνώστες κάθε ηλικίας. Σε σαράντα περιεκτικά κεφάλαια, ο Nigel Warburton παρακολουθεί τους μεγαλύτερους φιλοσόφους και στοχαστές, αναπτύσσοντας με χρονολογική σειρά τα σημαντικότερα ρεύματα και τους σταθμούς της δυτικής φιλοσοφίας.
 
 
Info
Συγγραφέας: Nigel Warburton
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 303
Τιμή: 15,90€
 
 
 
 
 
 
Διωγμός
Η ιστορία ενός επιτυχημένου ανθρώπου που απροειδοποίητα και ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ναρκισσισμό του και τις παιδικές του αδυναμίες. Κέντρο της αφήγησής του η οικογένειά του, οι συνήθειες, τα συναισθήματα και τα ταμπού της, που θυμίζουν, λίγο ως πολύ, τις δικές μας οικογένειες. 
 
Info
Συγγραφέας: Αλεσσάντρο Πιπέρνο
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 525
Τιμή: 19,90€
 
 
 
 
 
Ο Ύπατος της Σμύρνης
Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης ελληνικής παρουσίας στη Σμύρνη, ο ύπατος αρμοστής Aριστείδης Στεργιάδης βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και της προσοχής όλων. Πώς αποτιμάται η θητεία του; Ποια ήταν η συμμετοχή του και ποια η ευθύνη του στα γεγονότα που οδήγησαν στη Mικρασιατική Kαταστροφή; Tα ερωτήματα που περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπό του και το ρόλο του κατά την πολυτάραχη εκείνη περίοδο παραμένουν ακόμη και σήμερα αναπάντητα.
 
Info
Συγγραφέας: Μαραγκοζάκη Σωτηρία 
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 423
Τιμή: 14,90€
 
 
 
Η Τέλεια Ζωή του Γουίλιαμ Σίντις

Ο Μόρτεν Μπρασκ σκιαγραφεί την πολυτάραχη ζωή του Γουίλιαμ Σίντις, ενός πραγματικού προσώπου που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα (1898-1944) στις ΗΠΑ. Έμαθε να διαβάζει μόνος του, όταν ήταν μόλις δεκαοχτώ μηνών. Στα οχτώ του γνώριζε οχτώ γλώσσες και στα έντεκα γράφτηκε στο Χάρβαρντ και έδωσε διάλεξη για τον τετραδιάστατο χώρο στη Μαθηματική Εταιρία του Πανεπιστημίου. Έγραψε το δικό του βιβλίο γεωμετρίας στα αρχαία ελληνικά. Είχε το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί στην ιστορία και πολυσχιδείς ικανότητες που άφηναν τους πάντες άφωνους. Ήταν αδιαμφισβήτητα μία ιδιοφυΐα, που τελικά όμως πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους.
 
Info
Συγγραφέας: Μόρτεν Μπρασκ
Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνας
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 432
Τιμή: 16,50€
 
 
Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;
Ο Ορέστης Πολίτης είναι ένας επιτυχημένος προγραμματιστής, που περνά μια ήσυχη ζωή με τη γυναίκα και την κόρη του σε ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης. Κάποια στιγμή δέχεται μια αναπάντεχη πρόσκληση από τα παλιά. Ένα σκοτεινό παρελθόν αρχίζει να ξετυλίγεται, με “απαγορευμένες” μνήμες, τραυματισμένους έρωτες, θαμμένες υποθέσεις και γεγονότα δραματικά, για τα οποία κανείς στην οικογένειά του δε γνωρίζει το παραμικρό.
 
Info
Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες: 400
Τιμή: 16,00€
 
 
 
Χόμπιτ
O Μπίλμπο Μπάγκινς είναι ένα καλόβολο μεσήλικο χόμπιτ που απολαμβάνει χωρίς ενοχές τις μικρές χαρές της άνετης καθημερινής ζωής: καπνίζει την πίπα του καθισμένος μπροστά στη φωτιά και απολαμβάνει το ωραίο γεύμα του. Η ηρεμία του όμως διακόπτεται ξαφνικά, όταν μια μέρα στο κατώφλι του σπιτιού του εμφανίζονται ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. Το σχέδιό τους είναι να αρπάξουν το θησαυρό που φυλάει ο Δράκος Σμάουγκ (Νοσφιστής), με τον οποίο ο Θόριν Δρύασπις, μέλος της παρέας των νάνων και κληρονόμος του Βασιλείου των Νάνων, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν.
 
 
Info
Συγγραφέας: Τζ. Ρ. Τόλκιν
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 251
Τιμή: 17,99€
 
 
Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης κάνει μια αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν τη χώρα μας στο μνημόνιο. Αποδεχόμενη τους όρους που έθεσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ, η Ελλάδα παραχώρησε σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική και όχι μόνο κυριαρχία της στους δανειστές της.
 
 
Info
Συγγραφέας: Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Εκδόσεις: Λιβάνης
Σελίδες: 384
Τιμή: 16,50
 
 
 
 
 
 
 
Ένας ξαφνικός θάνατος

H διάσημη συγγραφέας του “Χάρι Πότερ” επιχειρεί να προσελκύσει το ενήλικο κοινό με ένα μεγάλο μυθιστόρημα για μια μικρή πόλη. Όταν ο Μπάρι Φερμπράδερ πεθαίνει ξαφνικά στα σαράντα του, η μικρή αγγλική κοινότητα του Πάγκφορντ συγκλονίζεται. Το Πάγκφορντ είναι ένα ειδυλλιακό μέρος, χαρακτηριστικό αγγλικό τοπίο, με μια πλακόστρωτη κεντρική πλατεία και ένα αρχαίο αβαείο, ωστόσο, πίσω από την ηρεμία και την ομορφιά του κρύβεται μια εμπόλεμη πόλη.
 
Info
Συγγραφέας: Tζ. Κ. Ρόουλινγκ
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 600
Τιμή: 19,90€
 
 
Ογδόντα ημέρες κίτρινο
Εγκλωβισμένη σε μια χλιαρή σχέση με έναν άντρα που δεν μπορεί να τη δεχτεί όπως πραγματικά είναι, η παθιασμένη βιολίστρια Σάμερ Ζάχοβα βρίσκει διέξοδο στη μουσική της. Περνάει τα απογεύματα παίζοντας στους σταθμούς του μετρό, χαμένη στις μελωδίες του Βιβάλντι και του Μέντελσον. Όταν καταστρέφεται το βιολί της, δέχεται μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Ντόμινικ, έναν καθηγητή πανεπιστημίου με πανίσχυρα πάθη, ο οποίος γοητεύεται από τη Σάμερ όταν την ακούει να παίζει.
 
Info
Συγγραφέας: Βίνα Τζάκσον
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις: Λιβάνης
Σελίδες: 351
Τιμή: 9.90€
 
 
Λεβάντε

Η ιστορία τριών πόλεων, της Σμύρνης, της Αλεξάνδρειας και της Βηρυτού όταν ήταν παράθυρα στον κόσμο, τόποι απόδρασης από εθνικισμούς και παραδόσεις, κέντρα πλούτου, διασκέδασης κι ελευθερίας. Χρησιμοποιώντας ανέκδοτα οικογενειακά έγγραφα, ο αναγνωρισμένος ιστορικός Φίλιπ Μάνσελ περιγράφει την πολύχρωμη, αντιφατική ιστορία τους από την αρχή της γαλλικής συμμαχίας με την Οθωμανική αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα ως την παρακμή τους στα μέσα του 20ου αιώνα όταν η Σμύρνη κάηκε, η Αλεξάνδρεια αιγυπτιοποιήθηκε και η Βηρυτός κατακερματίστηκε από εμφύλιους πολέμους.
 
Info
Συγγραφέας: Φίλιπ Μάνσελ
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 520
Τιμή: 26,00€
 
cosmo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *