Οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν πλέον παρελθόν και σίγουρα πολλοί έχετε αρχίσει να παίρνετε αποφάσεις που δεσμεύεστε να τηρήσετε τη νέα χρονιά. Αυτή είναι η περίοδος που αξιολογούμε τις ανάγκες μας, θέτουμε στόχους, καθορίζουμε το πλάνο δράσης μας και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο προσδοκούμε πως θα τους επιτύχουμε. Ένα χαμηλότερο και πιο υγιές σωματικό βάρος συνιστά ίσως το δημοφιλέστερο στόχο. Άρα…
δίαιτα; Ναι! Όχι όμως με την κλασική-αυστηρή έννοια του όρου!
Πόσες φορές έχετε εναποθέσει όλες σας τις ελπίδες σε ένα καινοτόμο διατροφικό σχήμα, μέχρι να απογοητευτείτε όταν συνειδητοποιήσετε πως έχετε επαναπροσλάβει όλο το βάρος που χάσατε, ίσως και περισσότερο από αυτό; Τα διαιτητικά σχήματα απώλειας βάρους –υγιή και μη- είναι εκατοντάδες. Πολλά χάπια αδυνατίσματος έχουν κυκλοφορήσει και ακολούθως αποσυρθεί από την αγορά, αφού χαρακτηρίζονται από πολύ σοβαρές παρενέργειες. Το πρόβλημα όμως του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους παραμένει άλυτο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ που μπορεί να οφείλεται αυτό;
Στις μέρες μας πλέον το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι μόνο να χάσουμε κάποια κιλά, αλλά να διατηρήσουμε ένα χαμηλότερο-υγιές σωματικό βάρος για περισσότερα από 3,5 χρόνια. Μόλις το 5% των διαιτώμενων καταφέρνει όμως κάτι τέτοιο. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί μία δίαιτα αδυνατίσματος, που συνεπάγεται τη στέρηση και τον περιορισμό, αποτελεί τη μονόπλευρη αντιμετώπιση του συμπτώματος και όχι της πραγματικής αιτίας του προβλήματος. Μην ξεχνάτε πως η διατροφή έχει κοινωνικοοικονομικές, συναισθηματικές και βιωματικές προεκτάσεις που όλες αποτελούν μέρη του χαρακτήρα μας. Δεν θα ήταν πολύ εύκολο λοιπόν να τις αλλάζαμε απλά με μία δίαιτα αδυνατίσματος όσο καλά σχεδιασμένη και να ήταν;
Οι περισσότεροι παραβλέπουν το γεγονός πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται κυρίως στην αλλαγή της διατροφικής μας συμπεριφοράς. Καλώς ή κακώς η διατροφή δεν αποτελεί παρένθεση στη ζωή μας, π.χ. σαν μια φαρμακευτική αγωγή που αρχίζει και τελειώνει και μετά τη συντηρούμε, όπως υποθετικά θα κάναμε με μια δίαιτα. Με λίγα λόγια, η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα παρέχεται μέσω μιας “ολιστικής” προσέγγισης, όπου πέρα από το διαιτητικό σχήμα πραγματεύεται και τις ψυχολογικές, βιωματικές, συνειδητές -και μη- προεκτάσεις του φαγητού. Απαιτούνται, δηλαδή, συστηματικές αλλαγές οι οποίες σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν σε ένα τρόπο διατροφής που θα ανταποκρίνεται στις ξεχωριστές και ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες του καθένα.
Αυτή τη χρονιά αναρωτηθείτε λιγότερο “τί” θα φάτε και περισσότερο “πώς” και “γιατί” θα το φάτε! Αποκτήστε μία γενικότερη και μακροβιότερη θεώρηση του τρόπου διατροφής σας, με μεθόδους σύγχρονες και επιστημονικές! Ξεκινήστε, λοιπόν, διαφορετικά επενδύοντας, φυσικά, στην υγεία και την ευεξία σας!
iatronet
Αφήστε μια απάντηση