Στον αστερισμό της γρίπης εισέρχεται και η Γηραιά ήπειρος, με τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης να μετρούν πλέον ολοένα και περισσότερα σοβαρά κρούσματα της νόσου, αλλά χωρίς ευτυχώς να καταγράφουν μεγάλες «απώλειες» σε ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) επισημαίνουν ότι επικρατούν διαφορετικά στελέχη της γρίπης στις δύο πλευρές του…
Ατλαντικού, γεγονός το οποίο εξηγεί και τη διαφορετική επίδραση της γρίπης στις δύο ηπείρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομαδιαίας έκθεσης του αρμόδιου ευρωπαϊκού φορέα ECDC, δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών που παρουσίασαν από τη γρίπη στο Βέλγιο και τη Γαλλία αντίστοιχα, ενώ 239 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία. Το 75% των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία καταγράφεται στη Βρετανία και ακολουθεί το Βέλγιο.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη Νορβηγία. Άλλες 7 χώρες προσδιορίζουν ως «μεσαίας έντασης» τη δραστηριότητα της νόσου (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Σλοβακία, Σουηδία).
Αρκετές χώρες ωστόσο αναφέρουν ότι η εξάπλωση της γρίπης γίνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την επικράτειά τους (Ιρλανδία, Ισλανδία, Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο).
Σε ό,τι αφορά τους τύπους της γρίπης, φαίνεται ότι εφέτος επικρατεί ο ιός τύπου Β της γρίπης: το 56% των κρουσμάτων που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά είναι γρίπη τύπου Β και το 44% είναι γρίπη τύπου Α, με τον δεύτερο τύπο να περιλαμβάνει και το γνώριμό μας από την πανδημία του 2009 στέλεχος Η1 αλλά και το παλαιότερο Η3. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχεί το στέλεχος Α(Η3Ν2).
seleo.gr
Αφήστε μια απάντηση