ΤΟΠΙΚΑ posted by

Βραβεύτηκε ο γιατρός Σωτήρης Κατράνας από την Αλεξάνδρεια

Βραβεύτηκε ο γιατρός Σωτήρης Κατράνας από την Αλεξάνδρεια
katranasΟ ιατρός κ. Κατράνας Σωτήριος από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στα πλαίσια του 9ου Πανελλήνιου Συνέδριου Αθηροσκλήρωσης που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο Hyatt) από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2013 απέσπασε το 3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας για τη μελέτη του «Διαφορές στους αιμορρεολογικούς και γεωμετρικούς παράγοντες μεταξύ αριστερού και δεξιού στεφανιαίου δικτύου» (Σ. Κατράνας, Α. Αντωνιάδης, Α. Κελέκης, Γ. Γιαννόγλου). Η συγκεκριμένη εργασία επιχειρεί να εξηγήσει την…

ιδιαίτερη προτίμηση της αθηροσκλήρωσης (της γενεσιουργού αιτίας των εμφραγμάτων, της στηθάγχης και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου) σε συγκεκριμένα αγγεία του στεφανιαίου δικτύου, του δικτύου δηλαδή των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά (η αθηροσκλήρωση απαντάται συχνότερα στο αριστερό στεφανιαίο δίκτυο έναντι του δεξιού). Παράλληλα, η εργασία «Η υψηλή ελαστικότητα, η χαμηλή ενδοθηλιακή διατμητική τάση και η απουσία ενδοαυλικής στένωσης έχουν ανεξάρτητη προγνωστική αξία στη διάγνωση υψηλού κινδύνου αθηρωματικών πλακών» στην οποία συμμετείχε (Α. Αντωνιάδης, Ι. Χατζηζήσης, Σ. Κατράνας, Α. Γιαννόπουλος, Β. Γιαννόγλου, Γ. Γιαννόγλου) και πραγματεύεται την ανίχνευση των αθηρωματικών πλακών υψηλού κινδύνου (των πλακών εκείνων που έχουν αυξημένη πιθανότητα να ραγούν και να προκαλέσουν τα οξέα καρδιακά συμβάματα) απέσπασε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας της ίδιας διοργάνωσης.
 
Αμφότερες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μηχανικής και Αθηροσκλήρωσης της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Καρδιολογίας κ.Γιαννόγλου Γεώργιου. Επιστημονική κατεύθυνση του Εργαστηρίου αποτελεί η αθηροσκλήρωση, η ερμηνεία της πέρα από τους κλασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υπερχοληστερολαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, κάπνισμα, θετικό οικογενειακό ιστορικό) και η προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης πλακών με αυξημένη πιθανότητα να ραγούν και να προκαλούσουν οξύ καρδιακό επεισόδιο. Η προσπάθεια αυτή επιχειρείται με μοντέρνες μεθόδους, τόσο επεμβατικές (ενδοστεφανιαίος υπέρηχος, οπτική συνεκτική τομογραφία), όσο και με μη επεμβατικές μεθόδους (αναίμακτη στεφανιογραφία).
 
Ο κ.Κατράνας είναι Ειδικευόμενος Καρδιολόγος στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και Διδάκτωρ Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εργασίες του έχουν αποσπάσει βραβεία σε διάφορα συνέδρια [1ο Βραβείο καλύτερης εργασίας στα πλαίσια του 10oυ Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου (2011), 2ο Βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Εργασίας στον τομέα της Καρδιολογίας στα πλαίσια του First International Meeting of Medical Olympicus Contest (2011), 2ο Βραβείο καλύτερης εργασίας στα πλαίσια του 6ου Συνεδρίου Κλινικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας Διευθυντών Καρδιολογίας (2011), 3ο Βραβείο καλύτερης εργασίας στο Διαγωνισμό Καρδιαγγειακής Έρευνας, στα πλαίσια του 13ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδας (2010)], ενώ στο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας που διεξήχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εργασία του ήταν φιναλίστ στις 10 καλύτερες εργασίες του συνεδρίου. Έχει παρουσία συνολικά σε περισσότερα από 20 συνέδρια, με προεξάρχοντα τα Παγκόσμια Συνέδρια Καρδιολογίας της American Heart Association το 2010 (Σικάγο) και το 2012 (Λος Άντζελες) με εργασίες που επιλέχθησαν μεταξύ εργασιών από όλο τον κόσμο. Ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφειών (ΙΚΥ) μεταξύ 2008-2012, ενώ το 2011 έλαβε την Υποτροφία Αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *