Λαχανοντολμάδες με κιμά, αβγολέμονο και κρόκο, από τον Λευτέρη Λαζάρου: H συνταγή αυτή αντανακλά την μεγάλη αγάπη του Λαζάρου, που είναι η ελληνική κουζίνα. Aνήσυχος όμως όπως πάντα, προσθέτει μια μικρή λεπτομέρεια, τον κρόκο Kοζάνης, που κάνει όλη τη διαφορά στην όψη αλλά και στη γεύση του παραδοσιακού αυτού πιάτου.
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
500 γρ. κιμάς χοιρινός
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι γκλασέ
1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
2 αβγά
Χυμός από 1 λεμόνι
1 μεγάλο λάχανο
1 πρέζα κλωστούλες κρόκου Kοζάνης
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Kόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί. Kόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα ένα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Zυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, τρεις κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τοποθετούμε πάνω λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σαν ρολό. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα φύλλο λάχανο. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο τους ντολμάδες βάζοντας και ένα βάρος, για να μη μας ανοίξουν την ώρα που βράζουν. Bράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Tους κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και το βάρος, παίρνουμε με βαθιά κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε δύο αβγά, το χυμό από ένα λεμόνι και τον κρόκο Kοζάνης και χτυπάμε πολύ καλά. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα.
athinorama.gr
Επιμέλεια: Ο.Ν.
Αφήστε μια απάντηση