Με διαδικασίες-εξπρές προωθείται στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που θα έχει ισχύ την επόμενη πενταετία και στις διατάξεις του θα ενταχθούν 700.000 με 1.000.000 αυθαίρετα.
Με τον νέο νόμο εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση έναντι 500 ευρώ όλα τα αυθαίρετα που υφίστανται προ του…
1975, όπως και όλες οι μικρο-αυθαιρεσίες εφόσον δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια.
Επίσης τα αυθαίρετα του 1983. Νομιμοποιούνται ακόμα οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι, εξώστες, δώματα και υπόγεια με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρι 40%, ενώ διευκολύνεται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών που έγιναν στο διάστημα 1975-1983 (έναρξη ισχύος νόμου Τρίτση).
Εκτός ρύθμισης μένουν όλες οι περιπτώσεις που προσκρούουν στο Σύνταγμα, δηλαδή αυθαίρετες κατασκευές σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτήματα, υπεράνω της κορυφογραμμής και σε περιπτώσεις διατηρητέων και παραδοσιακών οικισμών.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Έθνος, τα αναμενόμενα έσοδα αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής επεξεργασίας 447.000 αιτήσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, είχαν εισπραχθεί 800 εκατομμύρια ευρώ με προοπτική το ποσό να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε την Τρίτη από τον υπουργό αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη και τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας Σωκράτη Αλεξιάδη θα τεθεί εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει γύρω στις 10 ημέρες.
Στόχος είναι το νομοθέτημα του ΥΠΕΚΑ να έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.
news247.gr
Αφήστε μια απάντηση