Προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει ύστερα από δεκαετίες και να βγει από το τέλμα της εγκατάλειψης, της απαξίωσης και της φθοράς η Περιφερειακή Αγορά Κουλούρας Ημαθίας, κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης.
Η Περιφερειακή Αγορά σε…
έκταση 357 στρεμμάτων και με δομημένους χώρους 12.000 τ.μ. παραμένει κουφάρι, παρότι χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια (1 δισεκατομμύριο δραχμές) από τη δεκαετία του 1980!
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος για την Περιφερειακή Αγορά. Η Voria.gr είχε αποκαλύψει το θέμα από τις 27 Μαΐου 2013, με αναλυτικά στοιχεία: (http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=137024).
Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι οι κατά καιρούς κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη μη λειτουργία των περιφερειακών αγορών (σ.σ. χρηματοδοτήθηκαν τέσσερις σε όλη τη χώρα, σε Χανιά, Βόλο, Ξάνθη και Ημαθία), καθώς δε συνέστησαν ποτέ εταιρίες για τη διαχείριση και λειτουργία τους και δαπάνησαν χρήματα χωρίς κανένα σχεδιασμό.
Ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης |
Ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι το 2004 λόγω της εγκατάλειψης γινόταν πλιάτσικο στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας. «Το 2004 αποφασίστηκε η παραχώρηση του 51% της Αγοράς στην τότε νομαρχία Ημαθίας, του 24% στην κοινότητα Κουλούρας και του 25% στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, που σήμερα είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η τότε νομαρχία αποφάσισε να νοικιάσει τις εγκαταστάσεις, όμως ακολούθησαν οι εκλογές και από το 2007, όταν αναλάβαμε την ευθύνη ορίσαμε διοίκηση, καταγράψαμε τα ακίνητα, κάναμε μελέτες στατικής επάρκειας, νομιμοποιήσαμε και αδειοδοτήσαμε τους χώρους και γενικότερα βάλαμε τάξη στο χάος», δήλωσε.
Ακολούθως, η νομαρχία επιχείρησε με μια «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» να βρεθούν επενδυτές για να λειτουργήσουν την Περιφερειακή Αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Καραπαναγιωτίδη «βρέθηκαν 12 πολύ μεγάλες εταιρίες. Όμως ήθελαν να προβλεφθούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, πρατήρια καυσίμων, εστιατόρια, καφέ, πλυντήρια, συνεργεία κτλ. Δυστυχώς αυτά δεν προβλέπονταν στις χρήσεις γης. Κάναμε αγώνα για να πείσουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εντάξει αυτές τις χρήσεις, αλλά ο μόνος που το κατάλαβε ήταν ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, έπειτα από επτά χρόνια προσπαθειών…».
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει στην Περιφερειακή Αγορά και πως τόσο το Γενικό Χημείο, όσο και το Τελωνείο της Βέροιας μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί, όμως απαιτούνται πολλά χρήματα (500.000 ευρώ) και κανείς δεν τα δίνει. «Προσπαθούμε να δώσουμε συνεπώς τα κίνητρα σε έναν ιδιώτη επενδυτή για να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις και να λειτουργήσει ο χώρος, αλλά και να μπορέσουν να μεταφερθούν οι δημόσιες υπηρεσίες εκεί. Δεν υπάρχει αδράνεια. Υπάρχει πρόταση από μελετητικό γραφείο των Αθηνών, την οποία θα θέσουμε υπόψη του υπουργείου Ανάπτυξης και ελπίζουμε να ενταχθεί η πρόταση σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης».
Τάσος Τασιούλας
voria.gr
Αφήστε μια απάντηση