ΤΟΠΙΚΑ posted by

Επιστροφή Παναγίας Μουτσιάλης στην έδρα της

Επιστροφή Παναγίας Μουτσιάλης στην έδρα της
panagia moutsialisΙστορική εικόνα της Παναγίας, που φυλάσσονταν επί 70 χρόνια στον παλαιό Ναό Αγίων Αναργύρων Βέροιας και είχε μεταφερθεί εκεί από την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μουτσιάλης (όχθες Αλιάκμονα) τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, επέστρεψε την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013 και πάλι στη Μονή.
Η εικόνα της Παναγίας παραδόθηκε σε ειδική τελετή, μετά την…

Θ. Λειτουργία της Κυριακής (4/8/2013), στον νέο Ναό Αγ. Αναργύρων Βέροιας. 
Ο προϊστάμενος του Ναού και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, αφού λιτάνευσε την εικόνα εντός του Ναού, υπό τις ύμνους εγκωμίων του δεκαπενταύγουστου και τη συνοδεία εφημερίων του Ναού, την παρέδωσε στις μοναχές μοναχές Βηθλεέμ και Παντάνασσα, μέλη της μοναστικής Αδελφότητας της Μουτσιάλης. 
Νωρίτερα, η εικόνα ήταν τοποθετημένη στην είσοδο του Ναού, όπου είχε την ευκαιρία να την προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί, για τελευταία φορά εντός της ενορίας των Αγ. Αναργύρων. 
Οι μοναχές παρέλαβαν την εικόνα και την μετέφεραν έξω από το Ναό συνοδεία λαμπάδων, εξαπτέρυγων και θυμιατών, ενώ όλο το εκκλησίασμα ακολούθησε έως τον δρόμο μπροστά από το Ναό, όπου και επιβιβάστηκαν σε όχημα με κατεύθυνση την Ιερά Μονή Μουτσιάλης.
Να σημειωθεί ότι ο επαναπατρισμός της εικόνας συνδυάστηκε με τα προεόρτια της επικείμενης πανήγυρης της Ιεράς Μονής, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου).
Ομιλία του Αρχιμ. Γεώργιου Χρυσοστόμου Παραδίδοντας την εικόνα, ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου χαρακτήρισε ιδιαίτερη την ημέρα, τόσο για την ενορία των Αγίων Αναργύρων, όσο και για την Ι.Μ. Μεταμορφώσεων Σωτήρος Μουτσιάλης.
Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Διακατεχόμαστε από αντίθετα συναισθήματα, λύπης και χαράς. Λύπης, διότι η Ενορία μας αποχωρίζεται μια μικρή αλλά ιστορική εικόνα της Παναγίας, η οποία φιλοξενήθηκε και συνδέθηκε με τον Παλαιό Ναό Αγίων Αναργύρων επί 70 χρόνια. 
Η λύπη όπως μετριάζεται και εν τέλει διαλύεται από τη χαρά, που συνοδεύει την παράδοσή της στον ιερό τόπο, απ’ όπου προέρχεται και όπου ασφαλώς ανήκει. 
Επιτέλους, μετά από τόσες δεκαετίες, η εικόνα αυτή της Παναγίας επιστρέφει στο θρονί της, στην αγκαλιά της Μουτσιάλης. 
Και χαιρόμαστε, διότι εάν εδώ στην Ενορία μας η εικόνα ετιμάτο και προσκυνείτο περιστασιακά, κυρίως τις Κυριακές, στη Μουτσιάλη θα τιμάται και θα προσκυνείται καθημερινά, και μάλιστα πολλές φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια των πολλών μοναχικών ακολουθιών που τελούν οι μοναχές. 
Η χαρά μεγαλώνει, καθώς η επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Μουτσιάλης συμπίπτει με την έναρξη μιας νέας περιόδου στη νεότερη ιστορία της Ιεράς Μονής. 
Με τον επαναπατρισμό της εικόνας θα βρουν ανάπαυση οι ψυχές των μακαριστών γεροντισσών Μακρίνας και Γοργονίας. Οι ίδιες δεν επέστρεψαν ποτέ στο Μοναστήρι τους. 
Σήμερα όμως οι ψυχές τους αγάλλονται, διότι η Παναγία επιστρἐφει πίσω, η Παναγία που εκείνες έφεραν εδώ στην Ενορία μας». 
Τέλος, ο π. Γεώργιος παρακάλεσε τις μοναχές να προσεύχονται για την Ενορία Αγίων Αναργύρων και τους ενορίτες της, ειδικά δε για εκείνους που επί πολλά και δύσκολα χρόνια φύλαξαν και τίμησαν την ιστορική εικόνα της Παναγίας Μουτσιάλης, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. 
Το ιστορικό της εικόνας Παναγίας Μουτσιάλης. 
Η ιστορική εικόνα της Παναγίας, είναι μεγέθους 30Χ40 εκ. και διακοσμημένη με μεταλλικό κάλυμμα. 
Πρόκειται για την εφέστια εικόνα της Ιεράς Μονής, που πριν από 70 περίπου χρόνια μεταφέρθηκε στον Παλαιό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων από τις μοναχές Μακρίνα και Γοργονία. 
Οι μοναχές, λόγω του εμφυλίου πολέμου και άλλων τραγικών περιπετειών της εποχής, εγκατέλειψαν το Μοναστήρι και εγκαταστάθηκαν σε μικρό οικίσκο δίπλα στην εκκλησία Αγίων Αναργύρων Βεροίας, την οποία διακόνησαν επί πολλά χρόνια ως εκκλησιατόρισσες. 
Οι μοναχές δεν επέστρεψαν ποτέ στη Μονή, έζησαν ως μοναχές στην πόλη, στήριξαν ςποικιλότροπα και ενίσχυσαν το χριστιανικό φρόνημα πολλών ανθρώπων. 
Εκοιμήθησαν στη Βέροια και ενταφιάσθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής. 
Πρόσφατα στη Μουτσιάλη εγκαταστάθηκε μοναστική αδελφότητα από 4 μοναχές, οπότε επαναλειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, μετά από πολλές δεκαετίες. 
Εκείνο που απέμενε πλέον ήταν η επιστροφή της ιστορικής εφέστιας εικόνας της Παναγίας, που μέχρι τώρα φυλασσόταν και την προσκυνούσαν οι πιστοί στον  Παλαιό Ναό Αγίων Αναργύρων.
Νίκος Βουδούρης
inveria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *