ΤΟΠΙΚΑ posted by

Ο Νίκος Τάκης για τα 4 σημαντικά έργα στην Αλεξάνδρεια

Ο Νίκος Τάκης για τα 4 σημαντικά έργα στην Αλεξάνδρεια

niktakΌταν θέλουμε μπορούμε! Επιτέλους και κάποια έργα σύγχρονα! (διαβάστε το ρεπορτάζ για τα 4 έργα στην Αλεξάνδρεια κάνοντας κλικ ΕΔΩ)

Θα μπορούσαν όμως να σκεφθούν και τρόπους έλξης επισκεπτών, που θα βοηθούσαν ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τα σημαντικά προβλήματα στην πόλη είναι η ανεργία και η ύφεση στην τοπική αγορά. Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν σε έργα-δράσεις που μπορούν να φέρουν επισκέπτες στην πόλη.

Η δημιουργία «ψηφιακού μουσείου» για τη διάχυση πολιτιστικού περιεχομένου του Δήμου μας, με σκοπό να αναδείξει την ιστορική βαρύτητα του τόπου μας, θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης σχολικών εκδρομών, μέσα από μια πρωτοποριακή δράση με την χρήση νέας ψηφιακής τεχνολογίας.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ανάπτυξης στην τεχνολογία των υπολογιστών και των πολυμέσων, υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκθεσιακών χώρων και ιδίως μουσείων σε όλο τον κόσμο που παρουσιάζουν τα εκθέματά τους με διαδραστικό τρόπο.

Οι νέες διαδραστικές τεχνολογίες με σωστό σχεδιασμό μπορούν να βοηθήσουν ώστε το κάθε «ψηφιακό μουσείο» να προσφέρει το επιστημονικό του περιεχόμενο με ελκυστικό τρόπο στο κοινό.

Το «ψηφιακό μουσείο» έχει σκοπό, ο επισκέπτης να συμμετέχει με όλες του τις αισθήσεις, δηλαδή να έχει βιωματική προσέγγιση και να παροτρύνεται στην αυτενέργεια, τον πειραματισμό και την εξερεύνηση ώστε η επίσκεψή του να συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία.

Το «ψηφιακό μουσείο» θα μπορούσε να αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού που θα έχει σκοπό να λειτουργεί συμπληρωματικά, για τον επισκέπτη των αρχαιολογικών χώρων (Βεργίνα, Αρχαία Πέλλα, Βέροια κ.ά.). Χάρη στην δυνατότητα παροχής συνδυασμένης πληροφορίας με τρισδιάστατα βίντεο, ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές και ολογράμματα ο επισκέπτης θα αποκτά μία ολιστική κατανόηση των θεμάτων και έτσι θα του γεννάται η επιθυμία για την μετέπειτα επίσκεψη των αρχαιολογικών χώρων ή θα εμβαθύνει και θα εμπλουτίζει την εμπειρία της επίσκεψης τους.
Όσον αφορά το κόστος δεν ξεπερνά τις 300.000 € και για την επιλεξιμότητα από το ΕΣΠΑ δεν υπάρχει μεγαλύτερη βαθμολογία από την καινοτομία και την χρήση νέων τεχνολογικών μέσων σε όλες τις δράσεις και τα μέτρα.
Ας ελπίσουμε ότι στις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα βρεθεί χώρος ένταξης και παρόμοιων έργων.

Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για την ένταξη των παραπάνω 4 σύγχρονων έργων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *