Έντονος κίνδυνος εκδήλωσης σηψιρριζιών στα βαμβακόφυτα (σάπισμα ρίζας των μικρών φύτων), υπάρχει σε περιοχές που κατά την περίοδο του φυτρώματος και μέχρι την εμφάνιση των μόνιμων φύλλων των βαμβακοφύτων επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Το σάπισμα των ριζών των νεαρών βαμβακοφύτων συνεπάγεται την καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους ή ακόμα και την…..
ξήρανσή τους. Οι ζημιές είναι εντονότερες σε περιοχές όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με υπερβολική υγρασία από ποτίσματα ή βροχοπτώσεις, τονίζουν οι ειδικοί.
Για να μπορούν οι παραγωγοί να διαπιστώσουν το βαθμό προσβολής, θα πρέπει να ξεριζώνουν φυτά από το χωράφι τους και να παρακολουθούν την κατάσταση των ριζών τους.
Οι ειδικοί της Διεύθυνσης, συνιστούν για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των ζημιών τα εξής:
Α) Άμεσο ψεκασμό με σκευάσματα που βοηθούν την ριζοβολία όπως πχ το ΑΤΟΝΙΚ. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται γραμμικά για μείωση του κόστους και όχι κατά τη διάρκεια βροχών. Μπορεί να προστεθεί και κάποιο διαφυλλικό λίπασμα.
Είναι πολύ σημαντικό η επέμβαση αυτή να γίνεται το συντομότερο. Πολλές φορές διαφορά ελάχιστων ημερών αποδεικνύεται σωτήρια και ο παραγωγός δεν πρέπει να χάνει χρόνο σε δισταγμούς, ότι είναι ακόμα μικρά τα φυτά και είναι δύσκολο να απορροφήσουν το φάρμακο. Στη φάση αυτή, που τα φυτά ταλαντεύονται ανάμεσα στο να “σβήσουν” ή να ζήσουν, η μικρή ποσότητα που θα απορροφήσουν αποδεικνύεται, τις περισσότερες φορές, σωτήρια, για να επιβιώσουν αντί να ξεραθούν.
Β) Να γίνει σκαλιστήρι για να «αεριστεί το χωράφι και να ζεσταθεί το έδαφος, αμέσως μόλις το επιτρέψει η εδαφική υγρασία, τονίζουν οι ειδικοί. Ιδιαίτερη προσοχή όμως στο βάθος σκαλίσματος το οποίο θα πρέπει να είναι τόσο όσο επιτρέπει η εδαφική υγρασία. Όχι πολύ βαθύ διότι θα εμφανιστούν υγρές λωρίδες και θα ζημιώσει την δομή του εδάφους. Σημαντικό είναι να σπάσει (να τριφτεί) η επιφανειακή κρούστα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η χρήση φρεζοσκάλιστρου να αποφεύγεται καθόσον δεν βοηθάει στον αερισμό και ζημιώνει την δομή του εδάφους γενικότερα.
Σκαλιστήρι μπορεί να γίνει ακόμα και πριν φυτρώσει το βαμβάκι σε χωράφια που πιάνουν έντονη «κρούστα» και δημιουργούν προβλήματα σηψιρριζιών (αμμουδερά, αλμύρες) .
Με αυτόν τον τρόπο αερίζεται και θερμαίνεται το έδαφος και έτσι οι καλλιεργητές προλαβαίνουν το σάπισμα των σπόρων και των μικρών βαμβακοφύτων. Η ανατάραξη του εδάφους, με τις ρωγμές που δημιουργούνται στο έδαφος από το σκάλισμα , βοηθά και μηχανικά το φύτρωμα.
Οι σηψιρριζίες θα εμφανιστούν, ίσως σε ηπιότερες μορφές, ακόμα και σε χρονιές όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ή υπερβολική υγρασία. Στο διάστημα από το φύτρωμα έως την εμφάνιση των μόνιμων φύλλων, είναι ουσιώδες σύμφωνα με τους ειδικούς, το σκάλισμα του εδάφους που θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο. Πολλοί βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει την σημασία και την αναγκαιότητα αυτού του σκαλίσματος και αφήνουν αβοήθητα τα φυτά τους, καθυστερώντας επιζήμια αυτό το κρίσιμο, πρώτο σκάλισμα. Κάποιοι αποφασίζουν να το κάνουν ακόμα πιο καθυστερημένα, όταν αρχίζουν τα σκαλίσματα με το χέρι, θεωρώντας το μηχανικό σκάλισμα απλώς μια συνοδευτική βοήθεια στο ξεχορτάριασμα.
Τα προσβεβλημένα από σηψιρριζίες βαμβακόφυτα, αν ανεβούν απότομα οι θερμοκρασίες, μαραίνονται δηλαδή εμφανίζουν σημάδια δίψας αφού η τραυματισμένη ρίζα τους αδυνατεί να τα τροφοδοτήσει επαρκώς με νερό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν βρέξει, απαιτείται ελαφρύ πότισμα τονίζουν οι ειδικοί, το οποίο ακόμα και αν υπάρχει υγρασία βαθύτερα είναι απαραίτητο ούτως ώστε να υγρανθεί το επιφανειακό στρώμα που έχει στεγνώσει ώστε τα ριζίδια που προσπαθούν να αναπτυχθούν από τη σαπισμένη κεντρική ρίζα να βρουν υγρασία και να σιγουρευτεί έτσι η ανάπτυξή τους.
agronews
Αφήστε μια απάντηση