Τώρα που οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών και όλοι μας, έστω για ένα σαββατοκύριακο θα πάμε σε κάποιο ξενοδοχείο, σας παρουσιάζουμε μια νέα επιστημονική έρευνα που αποκαλύπτει τις αγαπημένες φωλιές των μικροβίων στα ξενοδοχεία.
Φτάνετε λοιπόν σε ένα ξενοδοχείο, μπαίνετε στο δωμάτιο (όπου πριν από εσάς υπήρχαν άλλοι άνθρωποι και πριν από εκείνους άλλοι, και άλλοι και άλλοι…). Να ξέρετε ότι εκτός από…..
τα “αναμενόμενα” σημεία όπως οι λεκάνες στις τουαλέτες και οι νιπτήρες, τα μικρόβια αγαπούν περισσότερο τα τηλεκοντρόλ, τους διακόπτες του φωτός (πορτατίφ ή άλλοι) δίπλα στα κρεβάτια, ενώ δεν πάνε πίσω και τα πλήκτρα των τηλεφώνων.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίου του Χιούστον, της Ν. Καρολίνα και του Πέρντιου, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο, ερεύνησαν ξενοδοχεία και βρήκαν επίσης υψηλά επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης στα σφουγγάρια, τα γάντια, τα σφουγγαρόπανα και στα άλλα είδη που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό για την καθαριότητα των δωματίων, γεγονός που διευκολύνει την μετάδοση των μολύνσεων από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Τα χαμηλότερα επίπεδα μικροβίων εντοπίσθηκαν στα κεφαλάρια των κρεβατιών, στις κουρτινόβεργες και στα χερούλια στις πόρτες των μπάνιων. Οι ερευνητές δεν προχώρησαν περαιτέρω για να μελετήσουν σε ποιο βαθμό ήσαν παθογόνοι οι μικροοργανισμοί που ανιχνεύθηκαν στα δωμάτια των ξενοδοχείων, αν και, όπως επεσήμαναν, η ποσότητα των μικροβίων είναι ένας αξιόπιστος γενικός δείκτης της καθαριότητας σε ένα χώρο.
Τα πιο ακάθαρτα δωμάτια αποτελούν παράγοντα κινδύνου ιδίως για τα άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό, όπως τόνισαν οι ερευνητές, οι ξενοδόχοι οφείλουν να διασφαλίζουν στους πελάτες τους την μεγαλύτερη δυνατή καθαριότητα των χώρων διαμονής στα ξενοδοχεία τους.
Στα αμερικανικά τουλάχιστον ξενοδοχεία, υπολογίζεται ότι σε μία οκτάωρη βάρδια του προσωπικού καθαριότητας, καθαρίζονται 14 έως 16 δωμάτια, δηλαδή σε κάθε δωμάτιο αφιερώνεται για την καθαριότητά του περίπου μισή ώρα. Η επισήμανση από τη νέα μελέτη των σημείων εκείνων όπου συγκεντρώνονται διαχρονικά περισσότερα μικρόβια, ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στον αποτελεσματικότερο καθαρισμό των χώρων.
iatropedia
Αφήστε μια απάντηση