Φαντάζομαι λιακάδα, τα κάρβουνα αναμμένα και τα σουτζουκάκια παραταγμένα στη σχάρα. Και όλοι γύρω ανυποµονούν να βγουν τα… πρώτα. Ιδανικό φαγητό για τον Δεκαπενταύγουστο µε πολύ κόσμο καλεσμένο. Μπορείτε να ψήσετε και πίτες.
Υλικά:
1½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, δύο φορές περασμένο από τη μηχανή
500 γραµµ. κιμάς αρνίσιος
3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
1 φλ. τσαγιού φρυγανιά
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καυτερό (καγέν)
1/4 κ.γλ. κύμινο
αλάτι
Για το γιαουρτλού
300 γραµµ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γλ. πάπρικα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες
6 μέτριες ώριμες ντοµάτες
1 κρεµµύδι κομμένο σε φέτες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάπρικα
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τον κιμά (και τα δύο είδη) καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά µε το εξάρτημα ζυμώματος για 10΄, μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει. Αν τον ζυμώσουμε στο χέρι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα, έως ότου αλλάξει χρώμα. Αφήνουμε το μείγμα σε μπολ, σκεπασμένο, να σταθεί 2 ώρες στο ψυγείο. Πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα πατάμε στις παλάμες µας, να γίνουν πλακέ. Τα ψήνουμε στη σχάρα (στα κάρβουνα 5΄ από κάθε πλευρά) ή σε ταψάκι µε σχάρα στο φούρνο, στους 200οC, για 20΄. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια µε γιαουρτλού και σαλάτα µε ψητές ντοµάτες.
Για το γιαουρτλού: Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Για τη σαλάτα µε ψητές ντοµάτες: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντοµάτες. Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις πασπαλίζουμε µε αλάτι. Τις ψήνουμε στους 200οC για 35΄-40΄. Τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε κρεµµύδι, μαϊντανό, πάπρικα, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
μερίδες 12
argiro.gr
Επιμέλεια: Ο.Ν.
Αφήστε μια απάντηση