Μια εξαίσια μουσική παράσταση υπόσχονται να παρουσιάσουν οι αδελφοί Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, την Παρασκευή 17 Αυγούστου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αλεξάνδρεια 2012» που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου.
Η παράσταση των ταλαντούχων και…
διεθνώς αναγνωρισμένων βεροιωτών μουσικών, που τιτλοφορείται «Ψυχή και Σώμα», περιλαμβάνει συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς με αρχέγονους και μοντέρνους μουσικούς ήχους, από την ποντιακή παράδοση έως τη σύγχρονη ελληνική μουσική και από κλασικές άριες έως έθνικ μουσικές από τα βάθη της ανατολής.
Ο Κωνσταντίνος στο πιάνο και ο Ματθαίος στην ποντιακή λύρα, σε ήχους γλυκούς και ασυνήθιστους που θυμίζουν μίξη βιολιού και βιόλας, άψογοι στις μουσικές εκτελέσεις τους, όπως και στο τραγούδι, συνδέουν με μοναδικά εκφραστικό τρόπο την ελληνική παράδοση με τους μουσικούς ήχους διαφορετικών πολιτισμών.
Η παράσταση αρχίζει στις 21:30, με είσοδο 8 ευρώ.
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει ποντιακή λύρα την οποία έμαθε από τον παππού του, γνωστό λυράρη της περιοχής. Από τότε μέχρι και σήμερα, η ποντιακή λύρα είναι το μουσικό όργανο με το οποίο εκφράζει τη βαθειά του αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό σε αυτό που υπηρετεί. Η δεξιοτεχνία του και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ο Ματθαίος αποδίδει και εκφράζει τη μουσική παράδοση των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τις δικές του μουσικές απόψεις μέσα από το παίξιμο της λύρας του, δεν άργησαν να αναγνωριστούν. Σε ηλικία 12 ετών, κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και ακολουθούν άλλες πέντε. Τον Μάιο του 1996 κερδίζει το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αμέσως μετά, η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, παραχωρεί στον Ματθαίο υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό. Στο Λονδίνο, ο Ματθαίος παίρνει πτυχίο Μουσικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths, μεταπτυχιακό Masters στην Εθνομουσικολογία και διδακτορικό, υπό την εποπτεία του Άγγλου εθνομουσικολόγου Καθηγητή John Baily. Θέμα της διατριβής του: «Η Ποντιακή Λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα». Τον Ιανουάριο του 2005, ο Ματθαίος κερδίζει το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD (Αγγλία, 2001 και 2005) και WOMEX (Ολλανδία, 2002), στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO (Ιταλία, 2002) και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, σε ένα φιλανθρωπικό κονσέρτο για τα παιδιά του Αφγανιστάν (Αγγλία, 2002). Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του B.B.C. και το 2004 ερμηνεύει με τη λύρα του το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του B.B.C. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας. Τον Αύγουστο του 2004 συνεργάζεται με τον Πέρση λυράρη Αρντεσίρ Καμκάρ, στην Τεχεράνη. Αποκορύφωση στη μέχρι τώρα συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμηνεύει με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα, υπό τη διεύθυνσή του και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τον Νοέμβριο του 2008 ερμήνευσε με την ελβετίδα τραγουδίστρια Γιασμίν Ταμάρα γνωστές Χολιγουντιανές μελωδίες, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ουκρανίας, στο Victoria Hall της Γενεύης. Τον Φεβρουάριο του 2009 εμφανίζεται, ως σόλο καλλιτέχνης, στο Art Palace Centre της Σουλεϊμανίγια του αιματοβαμμένου Ιράκ. Ο Ματθαίος, εκτός από ποντιακή λύρα, παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.
Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Από την μικρή ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε να τραγουδάει. Η αφοσίωσή του στη μουσική δεν άργησε να αναγνωριστεί. Σε ηλικία 16 ετών (1996) κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Λονδίνο για ακαδημαϊκές του σπουδές στη μουσική και το τραγούδι, με υποτροφία της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας. Πτυχιούχος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνομουσικολογία, ενώ με υποτροφία του Ιδρύματος Michael Marks Charitable Trust αποπερατώνει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στην σύγχρονη Ελλάδα: μια αντανακλαστική μουσική εθνογραφία». Το πρώτο του δισκογραφικό βήμα γίνεται σε ηλικία 14 ετών και από τότε έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πλήθος ηχογραφήσεων παρουσιάζοντας κάθε φορά και μια διαφορετική πλευρά της μουσικής του προσωπικότητας. Το 2004 αρχίζει την συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα στη τηλεοπτική σειρά της ΝΕΤ «Τα Παιδιά της Νιόβης», ενώ ακολουθούν και τρεις άλλες παγκόσμιες πρεμιέρες του ιδίου συνθέτη στα ορατόρια «Κοσμάς ο Αιτωλός», «Απόστολος Παύλος» και στην μουσική μονογραφία «Άγιες Μνήμες», με ρόλο σολίστα, οργανωτή, ενορχηστρωτή και παραγωγού στα δύο πρώτα. Το 2005 βραβεύεται από το Ελληνικό Ίδρυμα του Λονδίνου για την εξαίρετη μουσική του προσφορά ως Έλληνας καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Αύγουστο του 2006 αναλαμβάνει ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου, με πατρόνα τον Πρίγκιπα Κάρολο και πρόεδρο την Λαίδη Μαρίνα Marks. Έχει λάβει μέρος σε masterclasses, μιούζικαλς, τηλεοπτικές εκπομπές, κονσέρτα και παραστάσεις: στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Southbank Arts Centre του Λονδίνου (Queen Elizabeth Hall), στο Ηρώδειο, ηχογραφήσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές του B.B.C., σε φεστιβάλ εθνικής μουσικής ανά την Ευρώπη, καθώς και στο Βυζαντινό Φεστιβάλ του Λονδίνου, ερμηνεύοντας το ειδικά γραμμένο έργο του Sir John Tavener «Μοιρολόι για την Κωνσταντινούπολη». Έχει παρουσιάσει διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας. Ως κλασσικός τραγουδιστής έχει ερμηνεύσει έργα μεγάλων συνθετών (Handel, Rutter, Verdi, Schubert, Tavener). Τον Ιούνιο του 2007 ερμηνεύει την όπερα «Carmen» (Escamillo) του Bizet σε μια παραγωγή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τον Μάιο του 2008 προσκαλείται από την διεθνή οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Όρους» να τραγουδήσει υπό την παρουσία του πρίγκιπα Καρόλου και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς συμμετέχει ως σολίστας στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Α. Πυλαρινού. Από τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Κωνσταντίνος είναι Επισκέπτης Βοηθός Ερευνητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ενώ από τον Φεβρουάριο του 2010 εργάζεται ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Αφήστε μια απάντηση