Υλικά
κρεμμύδια ξερά: 2 μεγάλα ψιλοκομμένα
σκόρδο: 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
άνηθος: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
μύδια φρέσκα: 1 1/2 κιλό
κρασί λευκό: 100 ml
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο: 1 φλιτζάνι
κρόκος Κοζάνης (σαφράν): μερικές κλωστές ή σκόνη
πιπερίτσα καυτερή: 1 ψιλοκομμένη
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ξύνετε τα κελύφη των μυδιών, αφαιρείτε τα «γένια» τους και τα πλένετε καλά. Τα αχνίζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρασί, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Κρατάτε μερικά μύδια ολόκληρα για το γαρνίρισμα και από τα υπόλοιπα κρατάτε μόνο την ψίχα τους. Διαλύετε τον κρόκο σε λίγο ζουμί από το άχνισμα των μυδιών.
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα. Προσθέτετε την ψίχα των μυδιών και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ρύζι και το αλατοπίπερο. Μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα με τα μύδια, ρίχνετε το ρύζι και ανάλογο νερό για το πιλάφι (αναλογία ρυζιού με νερό, 1 προς 2,5) ή το ζουμί από το άχνισμα των μυδιών, αφού το φιλτράρετε.
Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά όταν απορροφήσει τα υγρά του και μαλακώσει το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε γαρνίροντας με τα ολόκληρα μύδια που κρατήσατε.
icookgreek
Αφήστε μια απάντηση