Την ώρα που το Δημόσιο δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους στην εφορία σε 7 δόσεις -με την προϋπόθεση ότι έχουν εισόδημα κάτω από 60.000 ευρώ-, οι τράπεζες προσφέρουν μέχρι 12 άτοκες δόσεις.
Όμως το «προνόμιο» αυτό το έχουν μόνο όσοι διαθέτουν σήμερα στο πορτοφόλι τους πιστωτική κάρτα με…
επαρκές πιστωτικό όριο.
Συγκεκριμένα έξι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα άτοκων δόσεων -από 6 μήνες έως 12 μήνες-, για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων. Είναι οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Citibank και Marfin Egnatia Bank.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν δεν έχετε πιστωτική κάρτα, και έχετε υποβάλλει αίτημα για χορήγηση, πολύ δύσκολα θα σας χορηγηθεί κάρτα, αφού οι καθυστερήσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ξεπεράσει το 40%.
Όπως παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη, τα προγράμματα για την εξόφληση των οφειλών προς την εφορία με άτοκες δόσεις, υιοθετήθηκαν προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην πληρωμή, αλλά και να βοηθηθεί το κράτος στην είσπραξη εσόδων, αφού το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών όλο και συρρικνώνεται.
Συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός άτοκων δόσεων ανά τράπεζα είναι:
•12 άτοκες δόσεις στην Τράπεζα Πειραιώς
•9 άτοκες δόσεις στην Εθνική και την Eurobank.
•6 άτοκες δόσεις στις τράπεζες Alpha, Marfin Egnatia Bank και Citibank.
Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών έχουν δύο επιλογές.
Είτε να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής με την κάρτα τους, κερδίζοντας την έκπτωση του 1,5% που προβλέπεται.Το μειωμένο ποσό εν συνεχεία εξοφλείται στην τράπεζα από 6 έως και σε 12 άτοκες δόσεις.
Ή εάν επιλέξουν την πληρωμή του φόρου σε δόσεις, υπάρχει η δυνατότητα χρέωσής τους κάθε μήνα στην πιστωτική κάρτα. Κάθε δόση μπορεί να εξοφλείται με την κάρτα μέχρι σε 12 άτοκες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος χάνει την έκπτωση του 1,5%.
Όμως για να βγει κερδισμένος ο φορολογούμενος θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνει το σύνολο της οφειλής του. Διαφορετικά θα επιβαρυνθεί με τους «τσουχτερούς» τόκους των πιστωτικών, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 20%.
Ημερησία
Αφήστε μια απάντηση