ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Αισιόδοξοι οι παραγωγοί για τη φετινή τιμή στο βαμβάκι

Αισιόδοξοι οι παραγωγοί για τη φετινή τιμή στο βαμβάκι
vamvaki newΣε «ασφαλή» για τους παραγωγούς επίπεδα δείχνει ότι θα κινηθεί φέτος η τιμή του σύσπορου βάμβακος αν και ακόμα σύμφωνα με τους εκκοκιστές είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί με σιγουριά οτιδήποτε. Τις επόμενες ημέρες πάντως ξεκινάει η συγκομιδή βαμβακιού στην περιοχή της Λάρισας ενώ στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας οι μηχανές αναμένεται να μπουν στα χωράφια περίπου στα…

τέλη του μήνα. Σε διεθνές επίπεδο οι νεότερες εκτιμήσεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπή Βάμβακος (ICAC) αναφέρουν ότι η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού το 2012/13 θα είναι 25,2 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 7% σε σχέση με την περασμένη σεζόν, αλλά θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση. Όσον αφορά τις τιμές στην χώρα μας όλα δείχνουν ότι θα επηρεαστούν από την νέα ισοτιμία ευρώ δολαρίου ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξει όπως πάντα ο συντελεστής απόδοσης. Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον από τους παραγωγούς αναφέρουν τιμές που ξεκινούν από τα 40 έως και τα 45 λεπτά/κιλό. Την τιμή όμως των 45 λεπτών/κιλό (τιμή εκκίνησης) δεν αποκλείουν και κάποιοι εκκοκιστές που επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος σημειώνοντας όμως ότι είναι νωρίς ακόμη ώστε να δηλώσουν κάτι με σιγουριά.
«Δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για τις τιμές. Ακούγεται από 40 έως 44 λεπτά το κιλό. Η συλλογή θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα. Ήδη κάποιοι έχουν μαζέψει και τα έχουν στις καρότσες. Τα εκκοκκιστήρια δεν έχουν κάνει ακόμα έναρξη. Ίσως ξεκινήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας.
Και προσθέτει: «Συνήθως την πρώτη εβδομάδα δεν δίνεται τιμή. Ωστόσο ακόμα κατά την δική μου εκτίμηση πιστεύω ότι η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 42 και 45 λεπτά/κιλό. Στην Λάρισα τα εκκοκκιστήρια στα οποία παραδίδουμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας είναι στο Μελλισοχώρι η «Βιολάρ» (Μάρκου) και στον Άγιο Γεώργιο (Καραγιώργου) οι οποίες ήταν εντάξει στις πληρωμές τους προς τους παραγωγούς και το τονίζω αυτό διότι υπάρχουν εκκοκκιστήρια που έχουν απλήρωτη την περσινή χρονιά».
Πρώιμο το βαμβάκι στη Λάρισα
Από την πλευρά του ο κ. Καραγιώργος της εταιρείας «Αφοι Καραγιώργου ΑΒΕΕ», μας αναφέρει σχετικά με το θέμα τις τιμής του σύσπορου βάμβακος: «Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε τιμή για το σύσπορο βαμβάκι αλλά θα είναι πιο κάτω από πέρσι που ήταν στα 50 λεπτά/κιλό. Εμείς αρχίζουμε την παραλαβή την ερχόμενη εβδομάδα αφού είναι λίγο πρώιμο το προϊόν φέτος. Βασικό στοιχείο στην διαμόρφωση της τιμής είναι ο συντελεστής απόδοσης. Κατά την γνώμη μου πάντως η τιμή των 45 λεπτών/κιλό που ακούγεται είναι υψηλή».
Λογικό το 45αρι
Στάση αναμονής στο θέμα των τιμών κρατάει και η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος – ΠΕΕΕΒ. Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Απόστολος Δοντάς αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Δεν μπορούμε ακόμα να τοποθετηθούμε σε θέμα τιμών αφού είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Η αγορά θα βρει τον δρόμο της το επόμενο διάστημα. Βέβαια παίζει ρόλο και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου η οποία έχει διαμορφωθεί σε καινούρια επίπεδα. Η τιμή των 45 λεπτών το κιλό που ακούγεται είναι μια τιμή που βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της λογικής».
agrotypos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *