Υλικά
κιμάς μοσχαρίσιος: 500 γρ.
κιμάς αρνίσιος: 250 γρ.
κρεμμύδι: 1 τριμμένο στον τρίφτη
σκόρδο: 3 σκελίδες, χτυπημένες σε γουδί μαζί με αλάτι
αυγό: 1 χτυπημένο
μπαγιάτικο ψωμί: 2 φέτες (ψίχα), μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
μαϊντανός: 2 κουταλιές, ψιλοκομμένος
αλάτι: όσο θέλετε
άσπρο πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι τσαγιού για…
το τηγάνισμα
αλεύρι: για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
ντομάτες: 500 γρ., χωρίς φλούδες και σπόρους, ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
κρεμμύδι: 1 τριμμένο στον τρίφτη
σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένο
μαϊντανός: 2 κουταλιές σούπας, ψιλοκομμένος
πράσινες ελιές: 12 χωρίς κουκούτσι
μπαχάρι: 2 κόκκους
ζάχαρη: λίγη
Εκτέλεση
- Χτυπάτε σε γουδί το σκόρδο με λίγο αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια -εκτός από το ελαιόλαδο και το αλεύρι- και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες για να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών. Κατόπιν πλάθετε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνετε ελαφρά. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί, όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα.
- Για τη σάλτσα ντομάτας αχνίζετε το κρεμμύδι σε 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να μαλακώσει. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτετε το λάδι και το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά. Προσθέτετε το μαϊντανό, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, το μπαχάρι, λίγη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό.
- Όταν η σάλτσα πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε μέσα ένα ένα τα σουτζουκάκια και τις ελιές, φροντίζοντας να τα καλύπτει η σάλτσα ντομάτας. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να πήξει η σάλτσα και να εξατμιστούν τα υγρά.
icookgreek
Επιμέλεια: Ο.Ν.
Αφήστε μια απάντηση