Mε αφορμή τη συνέντευξη του Δ/ντή του Γυμνασίου Τρικάλων, Χάρη Καφτεράνη στην δικτυακή μας πύλη (διαβάστε και δείτε τη συνέντευξη ΕΔΩ), την οποία επαναδημοσίευσε η εφημερίδα “ΒΕΡΟΙΑ”, στο προηγούμενο φύλλο της, ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτη Βεροίας, έστειλε στην εφημερίδα την παρακάτω επιστολή – απάντηση, στην οποία συγχρόνως υποβάλλει και κάποια εύλογα ερωτήματα. Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Αγαπητή μου «Βέροια»,
Να σε ευχαριστήσουμε για το ρεπορτάζ περί των ιερών εικονισμάτων με τον κύριο Καφτεράνη, τον οποίο προσωπικά δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε τίποτα μαζί του.
Σε γειτονική πόλη, σε σχολείο ολοήμερο, τα παιδιά το μεσημέρι σιτίζονται όλα μαζί. Δίδασκε μάλιστα και ένας ιερωμένος, πέρυσι, και ο διευθυντής του σχολείου θεώρησε καλό να προτείνουν στον ιερέα να ευλογεί το μεσημεριανό φαγητό. Όμως μεταξύ των παιδιών υπήρχαν και δύο, αν θυμάμαι καλά, άλλου δόγματος, προτεστάντες. Οι γονείς των παιδιών αυτών παραπονέθηκαν για το ότι ο διευθυντής τα αναγκάζει να μετέχουν στην ορθόδοξη προσευχή και απαίτησαν να … σταματήσει ο ιερέας να ευλογεί το τραπέζι.
Ο συνετός τότε διευθυντής είπε ότι δεν γίνεται, για δύο μαθητές, να αλλάξει η απόφαση του σχολείου, και γιατί να στερούνται τα ορθόδοξα παιδιά την ευλογία της Εκκλησίας. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε τα δύο παιδιά ή να τρώνε σε άλλον χώρο, ή να τρώνε αργότερα, ή να μπαίνουν στην τραπεζαρία μετά την προσευχή. Τελικά λύθηκε το θέμα, αν και δεν ξέρω πώς ακριβώς.
Έχουμε δηλαδή πολλές περιπτώσεις ανάλογες με αυτήν του σχολείου στα Τρίκαλα Ημαθίας.
Θα ήθελα όμως να κάνω κάποιες ερωτήσεις, που ο δημοσιογράφος σας μάλλον δεν σκέφτηκε.
1. Αν δεν γινόταν συζήτηση για το θέμα, ποια θα ήταν η θέση του κυρίου διευθυντή; Και αν το θέμα επεκτεινόταν και σε άλλα σχολεία, αφού δεν έγινε λόγος για το πρώτο, πώς θα δικαιολογούνταν αυτή η ενέργεια;
2. Ξέρουμε ότι η παιδεία στην χώρα μας είναι – ακόμα τουλάχιστο – δημόσια. Μπορεί ο εκασταχού διευθυντής σχολείου να προβαίνει σε πράξεις γενικού χαρακτήρα για το εκπαιδευτικό ίδρυμα που διευθύνει, όχι βέβαια μόνιμα, αλλά όσον καιρό θα είναι διευθυντής; Γιατί σε μία κρίση των εκπαιδευτικών είναι γενικά γνωστό ότι σχεδόν όλοι αλλάζουν.
3. Τελευταίο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εάν η ανάλογη διεύθυνση της εκπαιδεύσεως στην περιφέρειά μας έλαβε γνώση του θέματος, και εξέτασε κατά πόσο είναι νόμιμη ή έστω προβλεπόμενη, και εάν ρωτήθηκε ο διευθυντής για την ενέργειά του.
4. Τελικώς επανατοποθετήθηκαν τα εικονίσματα στην θέση τους, ή θα επανατοποθετηθούν, ή μπήκαν σε κάποιο ντουλάπι του σχολείου;
Το θέμα μας το παρουσίασαν πολλοί γονείς που έρχονται στο μοναστήρι και ανησυχούν για τα δικά τους παιδιά, και φυσικά με κανέναν τρόπο δεν επιθυμούν να γενικευθεί το φαινόμενο. Επειδή ακριβώς, ως πνευματικοί πατέρες, έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας για τον λαό του Θεού, θέλουμε το θέμα να τακτοποιηθεί.
Για τόσο γενικά θέματα, όπως είναι τα αλλόδοξα παιδιά στα σχολεία, φρονούμε ότι απαιτείται πολιτική βούληση και το θέμα δεν αφορά ένα μόνο σχολείο. Πολύ δε περισσότερο, δεν μπορεί ακόμα και ο καλύτερος εκπαιδευτικός, χωρίς τουλάχιστο απόφαση του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου, και χωρίς ενημέρωση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, να προβαίνει σε ενέργειες τόσο σημαντικές.
Η ανάρτηση των ιερών εικονισμάτων στους δημόσιους χώρους, και ειδικότερα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τέτοιον ή παρόμοιο τρόπο.
Το θέμα της παιδείας, που δυστυχώς πάει να γίνει ξερής εκπαίδευσης, μας πονάει, και από την πλευρά των εκπαιδευτικών, στον χώρο των οποίων, λόγω φιλολογικών σπουδών, ανήκουμε, αλλά πολύ περισσότερο από την πλευρά των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας, και δή της υπαίθρου, που μένουν μάλλον αβοήθητα, στην πνευματική τους πορεία και στο μέλλον τους.
Σας ευχαριστούμε πολύ γιά το ρεπορτάζ αλλά και γιά την φιλοξενία στην «Βέροια».”
Σκήτη, 7 Νοεμβρίου 2012
Εγκαρδίως
Αρχιμανδρίτης Πορφύριος
Ηγούμενος Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου
Σκήτη Βεροίας.
Υ.Γ. Πληροφορικά, μητροπολίτης Ζακύνθου δεν είναι ο π. Χρυσόστομος, που είναι μητροπολίτης Δωδώνης, αλλά ο π. Διονύσιος.
Ο ίδιος
Αφήστε μια απάντηση