ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Ρύθμιση “δώσε και σώσε” για τις εταιρείες που χρωστούν στην εφορία

Ρύθμιση “δώσε και σώσε” για τις εταιρείες που χρωστούν στην εφορία
e3Οι επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους βάσει του ύψους του τζίρου τους. Δηλαδή όσο χαμηλότερος είναι ο τζίρος τους τόσο θα μειώνεται και η μηνιαία δόση που θα δίνουν στην εφορία προκειμένου να εξυπηρετούν το χρέος τους και να είναι φορολογικά ενήμερες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. 
Πρόκειται για μια κίνηση «δώσε και σώσε» του δημοσίου καθώς τα χρέη των…

νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς την εφορία έχουν ξεπεράσει πλέον το αστρονομικό ποσό των 32 δισ. ευρώ. Η υπό διαμόρφωση ρύθμιση στοχεύει ουσιαστικά στο να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο, βρίσκονται στο κόκκινο και η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εναντίον τους (π.χ. κατάσχεση απαιτήσεων από πελάτες τους) τις οδηγεί στο λουκέτο. 
 
Το σχέδιο της ρύθμισης αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του οποίου αυτήν την περίοδο γράφονται οι τελευταίες γραμμές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη βρει τρόπο να παρακάμψει τις ενστάσεις της Τρόικας που αφορούν στη θέσπιση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης χρεών. Η παράκαμψη θα γίνει με την ενσωμάτωση της ρύθμισης στον ίδιο τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και όχι μέσω της θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης. Το ύψος της μηνιαίας δόσης για την εξόφληση των χρεών των επιχειρήσεων θα καθορίζεται με βάση παραμέτρους, όπως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ο νομός στον οποίο εδρεύει, το είδος και ο κλάδος δραστηριότητας και κυρίως το ύψος του τζίρου της. Ο τζίρος θα καθορίζεται βάσει των ακαθαρίστων εσόδων που δηλώνονται από την επιχείρηση στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο φόρος που θα πρέπει να καταβάλλει η επιχείρηση θα κυμαίνεται από 3% – 5% των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης. Με δεδομένο ότι κάθε τρίμηνο θα μεταβάλλεται και το ύψος του τζίρου θα μεταβάλλεται αντίστοιχα και το ύψος της δόσης για την εξυπηρέτηση των χρεών της επιχείρησης προς την εφορία.
  
Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *