Υλικά για 6 άτομα
1 κ. μοσχαρίσια ή βοδινά μάγουλα, καθαρισμένα από το πολύ λίπος
1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση από ξινόμαυρο)
800 γρ. ντομάτες ώριμες, στον τρίφτη (εκτός εποχής, ντοματάκια κουτιού με το χυμό τους)
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα σε φετάκια
2 μέτρια σέλερυ, σε φέτες
1/3 φλ τσ. ε.π. ελαιόλαδο +…
2 κ.σ. βούτυρο
κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε καλά τα μάγουλα. Σε φαρδύ, αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3′-4′. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερυ και σιγοψήνουμε γιά 5′-6′, ανακατεύοντας. Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε μπολ. Προσθέτουμε στο σκεύος το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βούτυρο και ροδίζουμε τα μάγουλα απ’ όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τα δύο-τρεις φορές, για 10′ τουλάχιστον. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα λαχανικά και σιγοψήνουμε όλα μαζί 5′-6′. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε να κοχλάσει 2′-3′, για να εξατμιστεί αρκετό από το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄ περίπου. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα και το βάζουμε στο φούρνο. Αφήνουμε να ψηθεί 3-3 1/2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει πολύ και να μελώσει το κρέας. Είναι προτιμότερο να σταθεί το φαγητό 2-3 ώρες πριν σερβιριστεί, οπότε το ζεσταίνουμε.
athinorama.gr
Επιμέλεια: Ο.Ν.
Αφήστε μια απάντηση