Γράφει ο Θέμης Σιδηρόπουλος
Έβλεπα μία ταινία με θέμα τον ρατσισμό, << Ο Μισισιπής καίγεται >>, σίγουρα κάποιοι θα την είδατε. Με αφορμή λοιπόν, σκέφτομαι και γράφω…
Οι Ευρωπαίοι κατακτητές εισήγαγαν εκατομμύρια αφρικανούς σκλάβους για να δουλέψουν στα ορυχεία και τις φυτείες της Αμερικής. Με το πέρασμα των γενεών αυτοί οι τελείως ανυπεράσπιστοι άνθρωποι άρχισαν να μην αποδέχονται την κοινωνική τους κατωτερότητα όπως τους είχε επιβληθεί.
Επιτάχθηκαν, λοιπόν, θρησκευτικοί και επιστημονικοί μύθοι για να δικαιολογήσουν αυτή τη διαίρεση. Οι μύθοι αυτοί άγγιξαν μια ευαίσθητη χορδή στις κουλτούρες των λαών καταργώντας σταδιακά τη δουλεία. Σκέφτομαι ότι μέχρι σήμερα ακολουθείται ένας φαύλος κύκλος ανέντιμης ρατσιστικής συμπεριφοράς και δεν υπάρχει ισότιμη προστασία.
Η ικανότητα να αποκτήσει κάποιος καλή μόρφωση και μια καλοπληρωμένη δουλειά αποτελεί μειονέκτημα για μια αμόρφωτη, και φτωχή οικογένεια. Όμως η οικονομική μειονεξία δεν αποτελεί το μόνο θέμα. Αν κάποιος καταφέρει να αποκτήσει καλή μόρφωση και κάνει αίτηση για μια αξιοσέβαστη δουλειά, και πάλι ο ρατσισμός συνωμοτεί εναντίων του σε σύγκριση με κάποιον <<άλλον>> με τα ίδια προσόντα.
Ακόμη και σήμερα είμαστε παγιδευμένοι σε αυτόν τον φαύλο κύκλο έχοντας το στίγμα του ρατσισμού και των κανόνων που σκοπό έχουν να διαφυλάξουν τη φυλετική τάξη. Ρατσισμός και ξενοφοβία, όπως παλιότερα είχα πει σε μία ομιλία μου, εδραιώθηκαν με επιστημονικές μελέτες αγνοώντας το γεγονός ότι τα <<δεδομένα>> αυτά ήταν αποτέλεσμα των διακρίσεων.
Η Κου Κλουξ Κλαν, όπως και στην ταινία που παρακολούθησα, διέπραξε πολλά εγκλήματα. Μια μυστική εταιρεία υπέρ της λευκής ανωτερότητας η οποία διέπραξε πολλούς φόνους. Σήμερα ο ρατσισμός είναι εξαπλωμένος στις κοινωνίες, άλλαξε μανδύα, και εξαπλώθηκε σε περισσότερα πολιτισμικά πεδία.
Οι προκαταλήψεις σήμερα, ακόμη, χαράζουν βαθύτερα το επίπεδο της ανθρώπινης συνείδησης. Από μια τυχαία ιστορική συγκυρία τότε στην Αμερική, ξεπήδησε και διαιωνίζεται μια φανταστική ιεραρχία, οι άδικες διακρίσεις χειροτερεύουν, αντί να βελτιώνονται με τον καιρό. Το χρήμα πηγαίνει στο χρήμα και η φτώχεια στη φτώχεια. Η μόρφωση πηγαίνει στη μόρφωση και η άγνοια στην άγνοια.
Εκείνοι που υπήρξαν θύματα της ιστορίας είναι το πιθανότερο να θυματοποιούνται ξανά. Και εκείνοι τους οποίους ευνόησε η ιστορία είναι το πιθανότερο να ευνοούνται ξανά. Οι περισσότερες κοινωνικοπολιτικές ιεραρχίες πιστεύω ότι στερούνται λογικής ή βιολογικής βάσης. Είναι καλός ο λόγος θαρρώ να μελετούμε ιστορία, διαιώνιση τυχαίων συμβάντων που υποστηρίζονται από μύθους, δημιουργούν τεκμήρια.
Η διαίρεση σε μαύρους, λευκούς, ρομά, κλπ.. δεν βασίζεται σε βιολογικές πραγματικότητες, δεν υπάρχουν βιολογικές διαφορές. Στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπάρχει δικαιοσύνη, κάθε πολιτεία πρέπει να στέκεται στο πλευρό των αδυνάτων, μελετώντας τις περιστάσεις.
Μπορούμε να κατανοήσουμε αυτά τα φαινόμενα με μελέτη και σπουδή. Οι φορείς εξουσίας να μεταμορφώσουν τις απάνθρωπες δομές και τις κοινωνίες μας, υιοθετώντας κεφαλαιώδους σημασίας ανθρώπινες αξίες και αρχές !
Αφήστε μια απάντηση