Το τροχαίο δυστύχημα στον Σχοινά την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 (κλικ ΕΔΩ) έδειξε τη γύμνια της περιοχής του δήμου Αλεξάνδρειας στο γνωστό τόσα χρόνια θέμα της έλλειψης ασθενοφόρου.
Στη διάρκεια των ετών συνέβησαν πολλά περιστατικά όπου χρειάστηκε ασθενοφόρο και αυτό έπρεπε να έρθει από τη Βέροια με τη σχετική καθυστέρηση της διαδρομής.
Τόσα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στην περιοχή μας. Το ασθενοφόρο το οποίο υπάρχει στο Κέντρο Υγείας της Αλεξάνδρειας έχει μόνο μία 8ωρη βάρδια στη διάρκεια του 24ώρου.
Την Τρίτη, στο δυστύχημα η τραυματισμένη κοπέλα βρισκόταν στο κρύο και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 40 λεπτά για να έρθει το ασθενοφόρο από τη Βέροια και να την μεταφέρει για πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας “Η Πρόοδος” από το 2018 με επιστολή τους προς τους τότε υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας ζητούσε τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στην Αλεξάνδρεια.
Όπως αποδεικνύεται, 4 χρόνια μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα.
Διαβάστε την τότε επιστολή:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ ΗΜΑΘΙΑΣ
¨Η ΠΡΟΟΔΟΣ¨
(Μέλος της ΠΟΠΕΚΑΒ)
Βέροια 13-02-2018
Προς: Υπουργό Υγείας κο Ξανθό Ανδρέα
Αναπληρωτή Υπουργό κο Πολάκη Παύλο
Κ.Υ.ΕΚΑΒ Γρ. Προέδρου
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αλεξάνδρειας
ΕΚΑΒ 2 Γρ. Δ/ντριας.
ΠΟΠΕΚΑΒ
Θέμα: Εισήγηση για δημιουργία τομέων του ΕΚΑΒ στην Ημαθία, βάσει στατιστικών στοιχείων και υπηρεσιακών αναγκών.
Ο τομέας του ΕΚΑΒ στην Ημαθία εδώ και μία επταετία είναι σε πτωτική πορεία, από άποψη διασωστών / εργατικού δυναμικού. Κύριος λόγος είναι οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις οι οποίες είναι και αναπόφευκτες. Ενθαρρυντική είναι η στάση της σημερινής διοίκησης του ΕΚΑΒ, με επικεφαλή τον πρόεδρο κύριο Καρακατσιανόπουλο, που ενίσχυσε τον τομέα ικανοποιώντας κάποιες μεταθέσεις.
Το τελευταίο διάστημα μετακινήθηκαν προς την Ημαθία τρεις (3) συνάδελφοι διασώστες, εκ τω οποίων οι δύο είναι για την ενίσχυση της περιοχής της Νάουσας. Λόγω της ύπαρξης δύο κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου ακόμα ένας διασώστης μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μέσα στο 2018, δυστυχώς θα χάσουμε από τη δύναμη ακόμα τέσσερις (4) συναδέλφους λόγω συνταξιοδότησης.
Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ στις 14 Δεκεμβρίου 2017 στη Βέροια, αναφέρθηκε η πρόθεση της διοίκησης να ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό την Ημαθία.
Η θέση του σωματείου μας είναι ότι όλα τα αστικά κέντρα και οι ευρύτερες περιοχές τους, του νομού Ημαθίας πρέπει να καλύπτονται από το ΕΚΑΒ καθ όλο το 24ωρο. Η δυνατότητα αυτή όμως μπορεί να υπάρξει μόνον εάν σήμερα ενισχυθούμε με είκοσι (20) διασώστες, πράγμα αδύνατο. Γνωρίζουμε πραγματικά την δυσκολία για μαζικές προσλήψεις και για μεταθέσεις σε αυτό το βαθμό.
Παρακάτω σας παραθέτουμε στατιστικά στοιχεία* για το 2017 για τον αριθμό των περιστατικών ανά περιοχή, απ όπου φαίνονται οι πραγματικές ανάγκες για ενίσχυση στο άμεσο μέλλον.
Για το 2017 το ΕΚΑΒ δέχτηκε:
– 3635 κλήσεις από τη περιοχή του Δήμου Βέροιας.
– 1724 κλήσεις από τη περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας.
– 1232** κλήσεις από την περιοχή του Δήμου Νάουσας.
Εάν γίνει μία αναδρομή ακόμα και σε βάθος δεκαετίας το στατιστικό μοτίβο θα είναι αντίστοιχο με το παραπάνω.
Επίσης δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πληθυσμιακή κατανομή***
στο νομό Ημαθίας:
-Δήμος Βέροιας 66.547
-Δήμος Αλεξάνδρειας 41.570
-Δήμος Νάουσας 32.494
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην πόλη της Αλεξάνδρειας εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί χώρος φιλοξενίας προσφύγων (ο αριθμός των φιλοξενούμενων κυμαίνεται από 500 έως 1000 λόγω μετακινήσεων τους), που σημαίνει ότι προστέθηκε ακόμα ένα χωριό συν των άλλων στην ευρύτερη περιοχή. Στην Αλεξάνδρεια υπάρχει Κέντρο Υγείας και γνωρίζετε καλά ότι αυτές οι υγειονομικές μονάδες είναι χαμηλής δυναμικότητας. Επίσης η πόλη της Αλεξάνδρειας στην κυριολεξία εφάπτεται με το κομμάτι της Εγνατίας οδού Μάλγαρα-Κλειδί-Πολύμυλος, το οποίο έχει πολύ βαρύ ιστορικό στα τροχαία ατυχήματα.
Οι συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας, δηλαδή
α) Ο αριθμός των κλήσεων από την περιοχή που την κατατάσσουν δεύτερη μετά τη Βέροια,
β) το γεγονός ότι η περιοχή τώρα καλύπτεται μόνο με μία βάρδια στο 24ωρο, από ασθενοφόρο και προσωπικό του Κέντρου Υγείας,
γ) η πληθυσμιακή κατανομή που την φέρνει δεύτερη στο Νομό,
δ) η εγγύτητα στο κομμάτι της Εγνατίας Οδού,
ε) η παρουσία χώρου φιλοξενίας προσφύγων, μιας ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας,
συνηγορούν ότι οι επόμενες μεταθέσεις ή προσλήψεις διασωστών, πρέπει να αφορούν τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Οποιαδήποτε άλλη απόφαση έναντι αυτής θα πρέπει να δικαιολογείται και να υπερβαίνει τα παραπάνω δεδομένα.
Για το Δ.Σ.
Ο Ο
Πρόεδρος Γραμματέας
Παπαστεργιόπουλος Φιλιππος Παπαναστασίου Ανδρέας¨
1ον) Δεν θα το αφήσουμε έτσι το ζήτημα κάλυψης της Αλεξάνδρειας
2ον) Το ασθενοφόρο που μπήκε στο συνεργείο τον Αύγουστο του 2021 πότε θα επανέλθει στη κίνηση;
Αφήστε μια απάντηση