Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης
Χειρουργός ουρολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Urol Oncology, εξέτασε το εάν ασθενείς με θετικές καλλιέργειες ούρων και αιματουρία , πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη εργαστηριακό έλεγχο για αποκλεισμό της περίπτωσης, η αιματουρία να οφείλεται σε κακοήθεια.
Αιματουρία ορίζουμε μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία ο/η ασθενής μας είτε βλέπει ο ίδιος αίμα στα ούρα, οπότε και μιλάμε για μακροσκοπική αιματουρία, είτε εμφανίζεται σημαντική ποσότητα αίματος στην μικροσκοπική εξέταση ούρων που διενεργεί ο μικροβιολόγος στο εργαστήριο.
Ως γνωστόν, η ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία, είναι αυτή με την οποία συνδέεται άμεσα η παρουσία κακοήθειας σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος. Ανώδυνη την χαρακτηρίζουμε, όταν ο ασθενής ουρεί αίμα χωρίς συμπτώματα ( πόνο, δυσκολία, τσούξιμο κλπ).
Για αυτό τον λόγο, η παρούσα μελέτη εξέτασε το ποιοι ασθενείς, οι οποίοι έχουν αιματουρία και θετικές καλλιέργειες ούρων, θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη έλεγχο – ο οποίος περιλαμβάνει κυστεοσκόπηση, κυτταρολογικές εξετάσεις ούρων και αξονική τομογραφία- ούτως ώστε να αποκλειστεί η παρουσία κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος.
Έτσι λοιπόν, ένα σύνολο από 1740 ασθενείς εξετάστηκαν στο Ουρολογικό Τμήμα του Freeman Hospital στο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ τριών ετών..
Η είσοδος των ασθενών στην μελέτη, βασίστηκε στο ιστορικό, την κλινική εξέταση, τις θετικές καλλιέργειες ούρων- δηλαδή την παρουσία λοίμωξης του ουροποιητικού -, τη θετική κυτταρολογική ούρων και την κρεατινίνη ορού. ‘Όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε υπερηχογράφημα ουροποιητικού, ενδοφλέβιο πυελογραφία και κυστεοσκόπηση.
Απεδείχθη πως το 20% από τους ασθενείς με θετική καλλιέργεια ούρων, τελικά είχαν κακοήθεια και το 12% από αυτούς είχαν ήδη αναπτύξει μετάσταση την στιγμή της διάγνωσης. Υπολογίστηκε επίσης πως ο κίνδυνος εμφάνισης όγκου του ουροποιητικού ήταν 24% από τους ασθενείς χωρίς προηγούμενο ιστορικό ουρολοίμωξης.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η παρουσία λοίμωξης του ουροποιητικού, δεν μειώνει την πιθανότητα, κάποιος ασθενής με αιματουρία, να βρεθεί με κακοήθεια. Έτσι, δεν υπάρχει ένδειξη για να καθυστερήσει ο πλήρης έλεγχος σε ασθενείς με αιματουρία και θετικές καλλιέργειες ούρων.
Αφήστε μια απάντηση