Τις τελευταίες μέρες έχει διαρρεύσει, κυρίως από τα Σκόπια, πως υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία για το όνομα της FYROM με γεωγραφικό προσδιορισμό και συγκεκριμένα «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία». Κάτι που ακόμα δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται.
Για τον λόγο αυτό η εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ στο ρεπορτάζ της στο φύλλο της Δευτέρας ζήτησε την τοποθέτηση των τεσσάρων βουλευτών της Ημαθίας να πουν την άποψή τους, με τους τρεις του ΣΥΡΙΖΑ να λένε «ναι» στην σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τον έναν της Νέας Δημοκρατίας να λέει «όχι» στον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση.
Χρήστος Αντωνίου
«Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί και το πρόβλημα της τελικής ονομασίας της βόρειας γείτονος χώρας, FYROM,(όπως αυτό το όνομα καταχωρήθηκε με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995).
‘Όπως είναι γνωστό το πρόβλημα αυτό προέκυψε, επίσημα, αν και προϋπήρχε, μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας το1991.
Το 1992 υπήρξε σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του θέματος με το «πακέτο Πινέιρο» αλλά η λύση ναυάγησε για λόγους που δεν μπορούν να αναλυθούν διεξοδικά (διαφωνία Υπ.Εξ .Α.Σαμαρά-Κ.Μητσοτάκη).Το ίδιο συνέβη και το 2008 στο Βουκουρέστι όταν διαμορφώθηκε και η εθνική γραμμή με βάση την οποία διαπραγματεύεται και η ελληνική κυβέρνηση σήμερα: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» ,erga omnes.
Σήμερα με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη γείτονα χώρα και την προοπτική ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ κλπ. άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του ζητήματος.
Στο ερώτημα ποιος έχει συμφέρον να υπάρξει λύση η απάντηση είναι και τα δύο μέρη. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να υπάρξει λύση που θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και θα αποκόψει την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στις χώρες αυτές. Η όποια μετάθεση της λύσης για το μέλλον κινδυνεύει να παγιώσει και να χειροτερέψει την ήδη υφιστάμενη κατάσταση σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Βρισκόμαστε σήμερα στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.
Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν από την πλευρά της FYROM πριν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Τα ζητήματα αυτά αφορούν τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές ώστε να κατοχυρωθεί το erga omnes (μία ονομασία για όλες τις χρήσεις) την απάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων από τις δημόσιες πτυχές αυτής της κρατικής οντότητας. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα επαναφοράς παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον. Πρόκειται για ζητήματα που αποτελούν απαράβατες κόκκινες γραμμές για την ελληνική πλευρά.
Γλώσσα και ιθαγένεια αποτελούν επίσης δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να μη δημιουργούνται «συγχύσεις» όσον αφορά τη σχέση του κράτους αυτού με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό που αποτελεί καθαρά ελληνική υπόθεση και κληρονομιά.
Το επόμενο διάστημα θα φανεί πόσο κοντά είναι η λύση και πόσο διατεθειμένοι είναι οι βόρειοι γείτονες να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς».
Φρόσω Καρασαρλίδου
«Έχουμε διανύσει έναν πολύ σημαντικό δρόμο και υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Το ζητούμενο για να επιτευχθεί συμφωνία, το οποίο είναι προτεραιότητα για εμάς, είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της γείτονος, που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική σύνθετης ονομασίας erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς δηλώσαμε σαφώς ότι διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα το πακέτο προτάσεων του απεσταλμένου, του κ. Νίμιτς. Η δική μας Κυβέρνηση και κάθε προοδευτική κυβέρνηση συζητά, όταν διαπραγματεύεται, δεν κρύβεται. Εμείς συζητάμε, διαφωνούμε, διαπραγματευόμαστε όμως και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.
Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να είναι εύθραυστη και να χαθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες, αλλά μια συμφωνία η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα υιοθετηθεί από τους λαούς μας, θα είναι ένα θετικό βήμα μπροστά, με σεβασμό εκατέρωθεν στην πολιτισμική κληρονομιά, στην παράδοση, στην ιστορία και στο συναίσθημα των δύο λαών.
Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς, όμως, να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε «κόκκινες γραμμές». Το θέμα της ονομασίας και το πώς η ονομασία θα μπορεί να δίνει ένα μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, την ΠΓΔΜ που τώρα αναζητούμε από κοινού μια κοινή ονομασία, κοινά αποδεκτή ονομασία, είναι ένα κρίσιμο θέμα. Δεν είναι απλό ζήτημα.
Γι’ αυτό και ζητάμε από τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση υπευθυνότητα. Είναι πολύ σημαντικό, αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, να έχει μια ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος. Οι τοποθετήσεις που αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα δεν βοηθούν τη χώρα μας.
Η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένες τις πολιτικές θέσεις που έχουν εκφράσει στο παρελθόν, από το 2008 και μετά, θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία. Και σε κάθε περίπτωση, αν δεν την υποστηρίξουν, αυτό θα είναι ανακόλουθο με την πολιτική τους ιστορία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις αλλά και ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις.
Η κυβέρνηση έχει θέση. Με αυτή τη θέση διαπραγματεύεται. Και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Δηλαδή, και το επαναλαμβάνω: στην επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση.
Εργαζόμαστε με αίσθημα ευθύνης για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, για πάνω από μια 30ετία. Η πολιτική μας για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης είναι να την οδηγήσουμε σε ένα ασφαλές μέλλον.
Είναι θετικό ότι έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και είναι μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, φιλίας και καλής γειτονίας, ακόμα και αν, ό μη γένοιτο, δεν τα καταφέρουμε να καταλήξουμε θετικά μέχρι τα τέλη του Ιούνη στο ζήτημα της ονομασίας».
Γιώργος Ουρσουζίδης
«Οι λαοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή, τη στιγμή του πεπρωμένου, που δεν είναι άλλο, παρά η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία !
Οι λαοί ορίζουν τη μοίρα – όχι η μοίρα τους λαούς – η άρση του επί δεκαετίες «αδιεξόδου», αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή προς όφελος των δύο λαών – και όχι μόνο. Τα δυτικά Βαλκάνια κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την σταθερότητα και τη συνεργασία.
Οι κοινωνίες είναι έτοιμες να δώσουν τα χέρια και να άρουν κάθε εμπόδιο που τις διχάζει, που τις αιχμαλωτίζει σε αδιέξοδες πολιτικές. Οι πολιτικοί οφείλουν να σεβαστούν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δύο λαών.
Η κατάληξη της μακροχρόνιας προσπάθειας για λύση του ζητήματος, πρέπει να είναι δίκαιη και κοινά αποδεκτή – δεν πρέπει να υπάρξουν, ούτε «νικητές», ούτε «ηττημένοι». Το «δίκαιο της Πυγμής», ο πειθαναγκασμός, δεν αντέχει στο χρόνο, πρέπει να ζήσουμε με τους γείτονες μας ειρηνικά και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κατανόησης και συνεργασίας που να αντέξει στο χρόνο – το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
Η μακραίωνη ιστορία μας που έρχεται από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, δεν κινδυνεύει από κανέναν, ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο – και αυτός ενυπάρχει σε όλα τα έθνη.
Η ιστορία των γειτόνων μας, έχει επίσης καταγραφεί από τους ιστορικούς και είναι σεβαστή, χρονολογείται στην περιοχή, από τον έβδομο μετά Χριστό αιώνα και εντεύθεν.
Επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και η οποία θα αποτυπωθεί στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μια σύνθετη ονομασία – με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό – η οποία θα βάλει τα πράγματα στην ορθή, στην πραγματική τους διάσταση.
Πιστεύουμε, ότι επιτέλους, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και κοντά στη συνεννόηση και στην αμοιβαία κατανόηση, που αποτελεί την Επιτομή της Ευημερίας μεταξύ των δύο λαών».
Απόστολος Βεσυρόπουλος
«Αυτή τη στιγμή, καλούμαστε να τοποθετηθούμε απέναντι σε διαρροές που γίνονται από Σκοπιανά ΜΜΕ. Γιατί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ασκούσε και ασκεί μυστική διπλωματία, αρνούμενη να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες.
Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε αίσθημα ευθύνης αλλά ούτε και δημοκρατική νομιμοποίηση για να χειρίζεται τα Εθνικά μας θέματα με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, όπως η γλώσσα, η εθνότητα και η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Μακεδονική γλώσσα δεν υφίσταται, ούτε και Μακεδονική εθνότητα. Αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που δεν γνωρίζει ούτε ιστορία; Τα έχει παραδώσει ή όχι;
Σε ότι αφορά στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων είναι ένα ακόμα προαπαιτούμενο, το οποίο δεν έχει εκπληρωθεί. Αντίθετα οι Σκοπιανοί την τοποθετούν μετά από ένα 18μηνο και χωρίς να δεσμεύονται.
Η Νέα Δημοκρατία ούτε πρόκειται να συζητήσει αλλά ούτε και πρόκειται να ψηφίσει μια συμφωνία που έρχεται με αυτό τον τρόπο στη Βουλή».
ΑΠΟΣΤΟΛΕ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΗΘΕΛΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ.
ΞΕΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ.
Ευτυχώς, που βρέθηκε μιά κυβέρνηση της ΄΄Αριστεράς΄΄, για να διαπραγματευτεί το συγκεκριμένο πρόβλημα με τους Βόρειους γείτονές μας και έτσι θα καταφέρουμε να μπούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. H Aριστερά δημιούργησε το πρόβλημα και η ΄΄Αριστερά΄΄ θα το λύση.
έτσι θα καταφέρουμε να μπούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ……ότι να ‘ναι
Σε όλους τους Αμερικάνικους και Νατοϊκούς χάρτες η περιοχή αυτή ονομάζεται σαν “Δημοκρατία της Μακεδονίας ” από το 1950 και έπειτα. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις σε ΦΕΚ που εκδίδονταν από την εποχή του 1950 και μετά, όταν αναφερόταν στην περιοχή αυτή, αναφερόταν σαν “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Λοιπόν για να τελειώνει το παραμύθι που με την παραπληροφόρηση και την μη πληροφόρηση της εποχής εκείνης, πρέπει να κλείσει το θέμα με Γεωγραφικό προσδιορισμό π.χ. σαν Βόρεια Μακεδονία και όχι να παραμένει σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας με ότι αυτό συνεπάγεται σε βλέψεις εδαφικές και ενεργειακές. Άλλωστε όταν το Ελληνικό κράτος το είχε αναγνωρίσει τότε σαν “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αν δεν λυθεί και πάμε παρακάτω αυτόι μετά από χρόνια θα διεκδικούν και τα ορυχεία της Χαλκιδικής. Θα λένε ότι έχουμε εδάφη τους και από τη στιγμή που οι Ελληνικές κυβερνήσεις από την εποχή των παππούδων μας την είχαν επίσημα με υπογραφή αναγνωρίσει έτσι, εμείς δεν θα μπορούμε να σταθούμε νομικά ούτε στον ΟΗΕ ούτε πουθενά! Μόνο Βόρια Μακεδονία και καμιά άλλη σύνθετη ονομασία. Αν καταλάβατε αυτή τη στιγμή γίνεται αγώνας διπλωματικός να διορθωθούν κατά το δυνατό τα λάθη του παρελθόντος με πλάγια διπλωματικά μέσα, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ κτλ. Προσωπική μου άποψη να ενσωματωθούν με εμάς μιας και η Μακεδονία είναι πολλή μεγαλύτερη, αλλά όπως “οι αμαρτίες παιδεύουσι τέκνα”, έτσι και τα μια σειρά από λάθη των πολιτικών εσκεμμένα ή μη δεν θα σταθώ, παιδεύουν εμάς.
Αυτά που λες μπορείς να τα στηρίξεις με στοιχεία; Π.χ. πότε το Ελληνικό κράτος είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”; Επίσης για τους “χάρτες” που αναφέρεσαι υπάρχουν πηγές ή το λέει το “Κόμμα” άρα είναι αλήθεια; Μπορείς επίσης να μας δείξεις τα ΦΕΚ;
Ο ΟΦΙΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΕΠΙ ΤΙΤΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Κε ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ.
ΤΩΡΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ , ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΦΡΑΣΗ <>. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΘΡΗΝΟΥΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΛΛΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΙΔΙΟΝ ΩΦΕΛΟΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚΤΖΗ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΛΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΟΚ.
Η σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με αναγνώριση της Ελλάδος θα είναι προδοσία και εγκληματικό λάθος. Όχι μόνον δεν επιλύει τίποτε, αλλά περιπλέκει πολύ περισσότερο το πρόβλημα, με πρώτη και χειρότερη επίπτωση την συνακόλουθη μετ’ επαίνων ένταξη μιας ακόμη εχθρικής χώρας στο νάτο.
Να το σκεφτούν καλά αυτό οι βουλευτές της νατοϊκής αριστεράς.
Για την νουΔΟΥΛΑ , τί να σχολιάσω. Οι άνθρωποι είναι προδότες συνθετονομασίτες και αυτοί, απλά ντρέπονται να το πουν και κρύβονται στην αντιπολίτευση. Αλλά τους μάθαμε πια.
Και εμείς οι ΠΑΟΚΤΖΗΔΕΣ τι θα είμαστε; Βορειοελλαδήτες; Νοτιομακεδόνες; Βούλγαροι; Punks; Χούλιγκανς; ή Αναρχικοί. Έχω καταμπερδευτεί….λες να γίνω αεκ που στα χαρτιά είναι όλα σίγουρα;
Η προδοσία, όσο και να την χρυσώνετε με αναλύσεις, θα μείνει. Η αριστερά θα φύγει με μια προδοσία αντάξια του παρελθόντος της, τότε που μιλούσε για ανεξάρτητη Μακεδονία στην ομοσπονδία Βαλκανικών κρατών. Ντροπή σας.
Κ.Καραμανλής ο Β!Με διαφορά,ο πολιτικός,που ξερει να κρυβει τα νώτα του και να φευγει άκαπνος…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Το 2006 όχι μόνο είχαν παραχωρήσει το όνομα της «Μακεδονίας» στα Σκόπια -στα πλαίσια μιας σύνθετης ονομασίας- αλλά δεν είχαν καν μεριμνήσει αυτό να είναι erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις και είχαν αποδεχτεί να διατηρήσουν τα Σκόπια παράλληλα και την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για εσωτερική χρήση και στις διμερείς τους εξωτερικές σχέσεις.
Είχαν συμφωνήσει δηλαδή να δώσουν τα πάντα στους Σκοπιανούς και ευτυχώς τότε εξαιτίας της αλαζονείας των μικρών βόρειων γειτόνων μας δεν συμφωνήθηκαν αυτά τα τρομερά για τα εθνικά μας συμφέροντα και κυρίως για την ιστορία και την παράδοσή μας.
Ο δε κος Κουμουτσάκος,επιτίθεται σήμερα στον Κοτζιά,λέγοντας ότι,είναι αδιανόητο Ελληνας ΥΠΕΞ να επικαλείται αρχεία μυστικής διπλωματίας των τελευταιων 25 χρόνων!
ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΚΟς ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ?
Επιπρόσθετα,δήλωσε με περισσό θράσος ότι……
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του..
Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος με ημερομηνία 08 Νοε 1959 Αρ. Φύλλου 238 Νομοθετικόν διάταγμα υπ’ αριθμόν 4009: Περί κυρώσεως της μεταξύ των κυβερνήσεων του Βασιλείου της Ελλάδος και της Λαϊκής Ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαυίας υπογραφείσης την 18ην Ιουνίου 1959 Συμφωνίας περί αμοιβαίων δικαστικών σχέσεων. Μάλιστα στο υπουργικό συμβούλιο προεδρεύων είναι ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και μέλη ο ΑΒΕΡΩΦ , ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ, ΤΣΑΤΣΟΣ κτλ. Στο Άρθρο 7 αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ υπουργείων των Λαϊκών Δημοκρατιών (Βοσνίας, Σερβίας, Κροατίας, Ερζεγοβίνης, Μακεδονίας, Μαυροβουνίου). Ψάξτε το.
Κατεβάστε όλο το ΦΕΚ από εδώ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΘΝΑΡΧΗΣ!
http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEWSKScVwAPsHdtvSoClrL89_56gLvJ6W15MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuRCn6t-vzJJ_M8dpJ44J38rgJlQxDIX5K6z0QmLltJhr
Η Ρωσία δεν επιθυμεί να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό πρόβλημα για προφανείς λόγους. Δεν επιθυμεί την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Σ΄ αυτή τη λογική θα πρέπει να ενταχθεί και το άρθρο Ρώσου διπλωμάτη σε εφημερίδα των Σκοπίων, στο οποίο βέβαια τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί είναι λογικά.
Η εθνικιστική εφημερίδα “NOVA MAKEDOJIJA” δημοσιεύει εκτενές άρθρο του πρώην Πρέσβη Ρίστο Νίκοφσκι, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση Ζάεφ για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος. Ο Νίκοφσκι ισχυρίζεται ότι η πρόταση που προώθησε η κυβέρνηση της πΓΔΜ για εξεύρεση λύσης erga omnes με το όνομα “Republika Ilidenska Makedonija” ενδέχεται να ήταν μία συνειδητή ενέργεια και ένα “κόλπο”, που είχε ως στόχο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στην χώρα για το γεγονός πως το νέο όνομα θα αφορά όλες τις χρήσεις, εσωτερική και εξωτερική. Διότι, σύμφωνα με τον Νίκοφσκι, το επόμενο ερώτημα που θα τεθεί είναι: «εάν είναι δυνατό το erga omnes με αυτό το όνομα, γιατί δεν είναι δυνατό με κάποιο άλλο;»
Σύμφωνα με τον Νίκοφσκι, αν δεν πρόκειται περί συνειδητής ενέργειας για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, τότε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσιάστηκαν «πραγματικά ερασιτέχνες και απίστευτα αφελείς», σε αντίθεση με τους Έλληνες ομολόγους τους που χειρίστηκαν το θέμα «με άκρως επαγγελματικό αλλά και ανέντιμο τρόπο». Διότι, συνεχίζει ο Νίκοφσκι, στην διπλωματία ισχύει ο άγραφος κανόνας ότι, από τη στιγμή που θα γίνει μία παραχώρηση, αυτή μένει στο τραπέζι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
Ο Νίκοφσκι προσθέτει πως ένα ακόμα διαπραγματευτικό λάθος που κάνει η πΓΔΜ είναι ότι δείχνει να επείγεται για λύση, κάτι που προσπαθεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά αυξάνοντας τις αξιώσεις της. «Στον Κοτζιά και στον Τσίπρα ήταν ευθύς εξαρχής σαφές ότι το “Ilidenska Makedonija” είναι απολύτως μη αποδεκτό. Θα ρωτήσετε: και γιατί τότε δεν το απέρριψαν αμέσως; Η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχει έξυπνος πολιτικός που θα αρνηθεί τέτοιο δώρο. Η “Μακεδονία” αποδέχθηκε για πρώτη φορά το erga omnes, στο οποίο επιμένει η Ελλάδα εξ’ αρχής. Ήταν ένα κέρδος που ούτε καν ονειρευόντουσαν. Αυτό συμβαίνει όταν διαπραγματεύονται ερασιτέχνες με επαγγελματίες… Οι Έλληνες αποδέχθηκαν θριαμβευτικά το δώρο του erga omnes, ενώ απέρριψαν με αγανάκτηση το προταθέν όνομα, οδηγώντας την “Μακεδονία” σε αδιέξοδο. Σε αντίθεση με μας, οι Έλληνες σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν έχουν κάνει κανένα λάθος. Στην αρχή απομόνωσαν τον Nimetz και μετέτρεψαν τη διαδικασία σε απευθείας διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν έπρεπε επ’ ουδενί να αποδεχθούμε. Στη συνέχεια άρχισαν να εντάσσουν πότε-πότε τον Nimetz στη διαδικασία, όταν ήθελαν να πιστοποιήσουν και να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους», σημειώνει ο Νίκοφσκι..