Από τον Σύλλογο Λεχωβιτών Αλεξάνδρειας και Περιχώρων ανακοινώθηκε:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λεχοβιτών Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, μόλις πληροφορήθηκε την αποδημία εις Κύριον του Λεχοβίτη Ιατρού Νικολάου Μπάλιου, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο αποθανών επιστήμονας υπήρξε για πολλά χρόνια υπόδειγμα στο λειτούργημά του και ήταν πάρα πολύ αγαπητός.
Αιωνία του η μνήμη.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ευχαριστίες από την οικογένεια και τους υπόλοιπους συγγενείς. Οι Λεχοβιτες του Σταυρού, με πρώτους μετοικους τον Νικόλαο Μπαλιο και Γεώργιο Ρίτσα εγκαταστάθηκαν στον Σταυρό, λειτουργώντας τον νερόμυλο που ήδη υπήρχε Μετά όμως τον αποξήρανση της λίμνης Γιαννιτσών και την δημιουργία της τάφρου 66 , τα παιδιά νερά κόπηκαν και μετά ασχολήθηκαν με την γεωργία, ασκώντας παράλληλα το επάγγελμα των Λεχοβιτων, του οικοδομου. Ο Γεώργιος Ριστας πέθανε κάπου στην Θεσσαλία, μετά την κατάργηση του μύλου, δουλεύοντας σαν μάστορας, αφήνοντας πίσω του 6 παιδιά τα οποία έμειναν στο Σταυρό, οι απόγονοι των οποίων μερικοί μένουν ακόμη στο χωριό. Ο Νικόλας Μπαλιος, έχοντας 4παιδια με μόνο αγόρι τον Κοσμά Μπαλιο , γιος του οποίου ήταν ο γιατρός Νίκος Μπαλιος. Οι μπαλαιοι του Γιδα είναι απόγονοι του Παναγιώτη Μπαλιου, ο οποίος ήρθε αργότερα στον Σταυρό, τα παιδιά του οποίου εγκαταστάθηκαν αργότερα στον Γιδα
Φίλτατε Σταύρο Ζαμπέτα
Οι πληροφορίες σου είναι χρησιμότατες και δείχνουν αποσπάσματα από την κοινωνική ζωή των Λεχοβιτών σε προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να ομολογήσω ότι εγώ προσωπικά γνωρίζω πολύ λιγότερα για τους 1500 περίπου Λεχοβίτες, που ζουν στη Βέροια, στη Νάουσα στην Αλεξάνδρεια στο Νησί στον Κοπανό και σε πολλά ακόμη σημεία του Νομού Ημαθίας. Η παρουσία τους στο Νομό είναι πάρα πολύ αξιόλογη και η προσφορά τους τεράστια. Έχουν αναδειχτεί εκατοντάδες Λεχοβίτες στον επιστημονικό στίβο κι έχουν αναπτύξει πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο, Είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς και σε παρακαλούμε να μας πληροφορήσεις κάποια φορά στο Σύλλογο πιο αναλυτικά ώστε να καταγραφούν τα σπουδαία αυτά γεγονότα της παρουσίας των Λεχοβιτών στην Ημαθία, για να αποτελέσουν υλικό γνώσης για τις νεότερες γενιιές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΟΠΑΛΗΣ