ΤΟΠΙΚΑ posted by

Οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ημαθίας για χιονοπτώσεις, παγετό και πλημμύρες

Οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ημαθίας για χιονοπτώσεις, παγετό και πλημμύρες

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ημαθίας στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών εν όψει της χειμερινής περιόδου, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας όταν πρόκειται να μετακινηθούν και συγκεκριμένα:

1.-Ενημερωθείτε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

2.-Να προγραμματίσετε το ταξίδι ή την μετακίνησή σας έτσι ώστε να μην συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

3.- Να λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψιν τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις οδηγίες της Τροχαίας και των άλλων Κρατικών Υπηρεσιών (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας   Περιφερειακής Ενότητας, Γραφείο Πολιτικής Προστασίας  Δήμου, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).

4.-Να έχετε πάντα στο αυτοκίνητό σας αντιολισθητικές αλυσίδες (τις οποίες θα γνωρίζετε τον τρόπο τοποθέτησής τους) και τον απαραίτητο εξοπλισμό (αδιάβροχα, ομπρέλες, μπότες, φακό, μπαταρίες, πυροσβεστήρα, κινητό τηλέφωνο με φορτιστή κ λπ.), κυτίο πρώτων βοηθειών και το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας να είναι γεμάτο με καύσιμα.

ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΧΙΟΝΌΠΤΩΣΗΣ – ΧΙΟΝΟΘΎΕΛΛΑΣ:

Ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν από χιονόπτωση – χιονοθύελλα.

Εάν κατοικείτε σε περιοχή που έχει πρόβλημα χιονόπτωσης θα πρέπει:

-Να προμηθευτείτε για αρκετές ημέρες με υλικά θέρμανσης, ξύλα ή πετρέλαιο θέρμανσης (αφορά κυρίως όσους κατοικούν σε ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα.

-Εάν διαμένετε σε δύσβατες περιοχές, να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρι φακό, μπαταρίες κλπ.) καθώς και κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία όταν παραστεί ανάγκη.

Οι Κτηνοτρόφοι να εφοδιάζονται έγκαιρα με τις απαραίτητες ζωοτροφές.

Ενέργειες κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης – χιονοθύελλας.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

– Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος χωρίς φαινόμενα έντονης χιονόπτωσης.

– Μην εκτίθεσθε σε χιονοθύελλα.

– Σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.

– Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με Ι.Χ. αυτοκίνητο χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

– Εάν πρόκειται να μετακινηθείτε στην πόλη χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι το Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Αν βρίσκεστε εντός αυτοκινήτου.

– Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση – χιονοθύελλα.

– Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

– Αν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί μείνετε σε αυτό, ανάβετε την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες.

ΣΕ  ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΠΑΓΕΤΟΎ:

Σε περιοχές όπου επικρατεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή:

– Όταν πρόκειται να μετακινηθείτε με Ι.Χ. αυτοκίνητο ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φέρετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.

– Όταν μετακινείσθε πεζοί φορέστε κατάλληλα παπούτσια και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή τραυματισμών λόγω ολισθηρότητας των οδών ή των πεζοδρομίων κλπ.

Στα δίκτυα ύδρευσης οικιών και επαγγελματικών χώρων λόγω των  χαμηλών θερμοκρασιών υπάρχει περίπτωση να παγώσουν οι σωλήνες  ύδρευσης και να σπάσουν.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να  αφήνετε μία βρύση ανοιχτή ώστε η ροή να εμποδίζει την παγοποίηση ή  αφού κλείσετε την κεντρική παροχή να αδειάσετε το δίκτυο.

ΓΕΝΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ:

– Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και  τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες – υαλοπίνακες).

– Κουνήστε τα δέντρα της αυλής σας, αλλά και αυτά που βρίσκονται  στο πεζοδρόμια μπροστά από το σπίτι σας, προκειμένου να πέσει το  χιόνι και να μη σπάσουν εξ αιτίας της υπερφόρτωσης.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων  σας γνωρίζουμε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει άντληση υδάτων (όχι λύματα ή νερά που περιέχουν πετρελαιοειδή ) από πλημυρισμένους χώρους, μόνο στην περίπτωση που η στάθμη του νερού προς άντληση είναι άνω των 15 εκατοστών περίπου και τούτο διότι όταν η στάθμη είναι μικρότερου ύψους ,η αντλία δεν δύναται να λειτουργήσει (είτε  είναι ηλεκτρική, είτε βενζινοκίνητη).

Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα πρέπει μόνοι τους να βγάλουν τα νερά,εκτός και αν φροντίσουν από τώρα να κατασκευάσουν φρεάτιο διαστάσεων 50εκ χ 50εκ χ 50εκ, το
οποίο θα είναι προσπελάσιμο από τους πυροσβέστες,
οπότε τότε θα καταστεί εφικτή η άντληση.

Επίσης θα πρέπει όλοι όσοι έχουν διαπιστώσει ότι έχουν πλημμυρίσει κάποια φορά να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Ο Διοικητής

Αλέξανδρος Σ. Κουβακάς

Πύραρχος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *