ΤΟΠΙΚΑ posted by

Πιάτο Πέμπτης στο ΜΕΖΕ ΜΕΖΕ: Μουσακάς!

Πιάτο Πέμπτης στο ΜΕΖΕ ΜΕΖΕ: Μουσακάς!

Τo ΜΕΖΕ ΜΕΖΕ λειτουργεί στον πεζόδρομο Αλεξάνδρειας.

Μας υποδέχεται καθημερινά με μοναδικές γεύσεις και ένα μενού για όλες τις προτιμήσεις!

Η νέα καινοτομία που παρουσιάζει το σεφ Κωνσταντίνος Γατόπουλος είναι το Πιάτο Ημέρας στο ΜΕΖΕ ΜΕΖΕ!

Για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 απολαύστε:

Μουσακά:

Συνταγή για να δοκιμάσετε το πιάτο στο σπίτι σας:

Υλικά:

Για τον κιμά:

* 750 γρ. κιμάς από αρνί ή μοσχάρι (σπάλα).

* 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη.

* 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα.

* 2 καρότα τριμμένα.

* 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί.

* 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 300 ml νερό.

* 5 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες.

* 1 ξυλάκι κανέλας 2-3 κόκκοι μπαχάρι.

* 2 φύλλα δάφνης.

* 60 ml ελαιόλαδο.

* αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για τα λαχανικά:

* 4 μεγάλες μελιτζάνες σε μακριές φέτες.

* 3 μέτριες πατάτες, σε φέτες.

* λάδι για το τηγάνισμα.

Για την μπεσαμέλ:

* 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

* 120 γρ. βούτυρο αγελάδας.

* 1 λίτρο φρέσκο γάλα, ζεστό.

* 2 κρόκοι αυγών.

* 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο.

* αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία:

Λαχανικά:

* Για να ετοιμάσουμε τον κλασικό μουσακά αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.

* Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις τις φέτες πατάτας σε σχετικά μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, όχι να ροδίσουν.

* Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας

* Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις σκουπίζουμε καλά και τις σιγοψήνουμε και αυτές στο τηγάνι για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά

* Αφήνουμε όλα τα λαχανικά να στραγγίξουν καλά, όση ώρα ετοιμάζουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ.
Κιμάς:

* Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα.

* Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.

* Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

* Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.

* Αποσύρουμε και αφαιρούμε την κανέλα, τις δάφνες και τα μπαχάρια.

* Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Μπεσαμέλ:

* Όση ώρα μαγειρεύεται ο κιμάς, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει.

* Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.

* Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί μια δεμένη, αλλά ελαφρώς ρευστή μπεσαμέλ.

* Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους, το μισό τυρί, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Μουσακάς:

* Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

* Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες κολλητά, ώστε να μη μείνουν κενά

* Απλώνουμε τον κιμά και από πάνω στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας.

* Τέλος, απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ

* Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

* Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 20-30 λεπτά να σταθεί το φαγητό προτού σερβίρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *