ΗΟΣ ΝΥΝ ΟΡΧΕΣΤOΝ ΠΑΝΤΟΝ ΑΤΑΛΟΤΑΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΤΟ ΔΕΚΑΝ ΜΙΝ
Η παραπάνω επιγραφή βρέθηκε στην Αττική, γραμμένη κυκλικά και μάλιστα από δεξιά προς τ’ αριστερά σ’ ένα καλλιτεχνικότατα διακοσμημένο πήλινο αγγείο του οποίου η κατασκευή ανάγεται στο 720 π.Χ.
Η ερμηνεία της επιγραφής είναι η εξής: «Όποιος απ’ όλους τους χορευτές χορεύει καλύτερα σ’ αυτόν θα ανήκω πλέον». Μιλάει ,δηλαδή, το αγγείο και προτρέπει τους χορευτές να αποδώσουν τέλεια το χορευτικό τους κομμάτι για να κερδίσουν το βραβείο αυτό.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα πριν από 2.800 χρόνια περίπου γίνονταν χορευτικοί αγώνες κι επειδή η λέξη ορχεστόν μας παραπέμπει άθελα στη λέξη ορχήστρα αντιλαμβανόμαστε ότι οι αγώνες αυτοί γίνονταν με συνοδεία της κατάλληλης μουσικής επένδυσης.
Χθες την 5η Μαΐου 2019 και στις ώρες 21.00 έως 23.00, στο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο της πόλης μας, έγινε μια μουσική εκδήλωση με τίτλο «ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ». Στην εκδήλωση συνεργάστηκαν η χορωδία της πόλης μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ και η ορχήστρα CON FUOCO του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης Θεσσαλονίκης. Μαέστροι ήταν η Ελένη Θεοδωρίδου και ο Γιάννης Πολυμενέρης.
Μέχρι εδώ γράφτηκαν τα ιστορικά στοιχεία της υπέροχης αυτής εκδήλωσης. Από δω και πέρα θα προσπαθήσω να περιγράψω τη μαγεία που ζήσαμε όσοι παρακολουθήσαμε την εκδήλωση.
Ο χώρος ήταν υπέροχος. Η σκηνή πλήρης. Τα όργανα της ορχήστρας έτοιμα. Τα πρόσωπα έμπειρα ήταν καλά τοποθετημένα έτοιμα ν’ αποδώσουν «αταλότατα» το πρόγραμμά τους. Σκοπός όλων ήταν να μας μαγέψουν και να μας οδηγήσουν σε κόσμους πραγματικά ονειρικούς.
Τετρακόσιοι περίπου ήταν οι παρόντες και είναι σίγουρο ότι κάποιες στιγμές κρατούσαν και την ανάσα τους ακόμη, για να μην κάνουν κάποιο θόρυβο, που θα χαλούσε της μαγεία.
Κάποιοι θεατές βιάζονταν να χειροκροτήσουν πριν ακόμη οι μαέστροι κατεβάσουν την μπαγκέτα τους, θέλοντας ίσως να προλάβουν να δείξουν τον ενθουσιασμό τους. Ελπίζω σε επόμενη εκδήλωση να μη βιαστούν.
Ακούσαμε συνολικά 23 κομμάτια, όλα φτιαγμένα από Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, χωρίς να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε ποιο απ’ όλα ήταν το καλύτερο. Η εκτέλεση όλων των έργων ήταν πραγματικά αριστουργηματική.
Η αρμονία, οι μελωδίες, οι τετραφωνίες, οι συνοδείες των οργάνων, οι γλυκύτατες φωνές, ιδιαίτερα στα κομμάτια που εκτελέστηκαν με μονωδία (σόλο), δημιούργησαν ένα περιβάλλον που η πόλη μας σπάνια μπορεί να βιώσει.
Αν σκεφτούμε ότι η Αλεξάνδρεια είναι μια πόλη 20.000 κατοίκων θα κατανοήσουμε καλύτερα το μεγαλείο αυτής της εκδήλωσης. Πόλεις πολύ μεγαλύτερες από τη δική μας, πόλεις με πολύ μεγαλύτερη υποδομή και παράδοση σε καλλιτεχνικά θέματα από τη δική μας, δεν ευτύχησαν να παρουσιάσουν παρόμοια καλλιτεχνικά δημιουργήματα.
Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες πόλεις που βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από μας κι έχουν δώσει στο πέρασμα του χρόνου υπέροχες εκδηλώσεις. Μην είμαστε υπερβολικοί. Όμως για την Αλεξάνδρεια αυτή η εκδήλωση ήταν ένας άθλος, ένα μαγικό επίτευγμα, ένα καταπληκτικό καλλιτέχνημα που πρέπει στο μέλλον να επαναληφτεί ώστε να συνεχιστεί η υπέροχη αυτή μουσική παράδοση.
Δε θέλω να πω περισσότερα και να κουράσω. Με μια λέξη θα κλείσω κι αυτή θα είναι η αμοιβή όλων των συμμετεχόντων. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
ΤΟΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Αφήστε μια απάντηση