Ψηφίστηκε στη Βουλή κατά πλειοψηφία το Νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν, αποδεικνύοντας τη διαφορά αντίληψης στο ζήτημα της δικαιοσύνης.
Οι τροποποιήσεις ήταν αναγκαίες καθώς ο Ποινικός Κώδικας, υπό τη μορφή που εισήχθη από την απελθούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρήγαγε νομικά αποτελέσματα, ασύμβατα με τις διεθνείς νομικές συστάσεις και με την υπερκείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, το γεγονός ότι κινούταν στη λογική της ελαχιστοποίησης των ποινών επί συγκεκριμένων αδικημάτων προκαλούσε απροκάλυπτα το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.
Το παρόν νομοσχέδιο, κινούμενο στη λογική της αποκατάστασης των επίμαχων διατάξεων που εντείνουν την ανασφάλεια και διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό, αυστηροποιεί το πλαίσιο ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με νέες μορφές διακινδύνευσης, όπως της τρομοκρατίας, και εγκλήματα κατά βασικών έννομων αγαθών όπως της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας, της ανηλικότητας, της περιουσίας. Συγκεκριμένα, αυστηροποιείται το πλαίσιο για πράξεις σχετιζόμενες με την τρομοκρατία, την παιδεραστία, την παράνομη διακίνηση ανηλίκων,την κλοπή. Επιπλέον, σημαντικές αλλαγές επέρχονται για τους βαρυποινίτες, οι οποίοι πρέπει εφεξής να εκτίουν χρόνο φυλάκισης 22 ετών έναντι των 17, που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.
Με αφορμή την υπερψήφιση των τροπολογιών του Ποινικού Κώδικα, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:
«Η πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η διαφύλαξη δικαιωμάτων. Τα εργαλεία απονομής της δικαιοσύνης πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση, επικαλούμενη για πολλοστή φορά το επιχείρημα περί δήθεν κατάλυσης της ελευθερίας, αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Με νωπές τις μνήμες του περιστατικού της Μαρφίν, στελέχη της – πράγμα αδιανόητο – αναρωτιούνται πώς γίνεται η κατοχή μιας βόμβας μολότωφ να απειλεί το έννομο αγαθό της ζωής.
Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, η ελευθερία δεν υπάρχει χωρίς την ασφάλεια. Με ταχύτητα επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, αναζητώντας πάντα τη συναίνεση. Όταν όμως αυτή δεν είναι εφικτή, τολμάμε να συγκρουστούμε με αυτούς που επικαλούνται τη ρομφαία της ηθικής, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.».
Θα θέλαμε όμως και κάποιο σχόλιο για το άρθρο της financil times όπου αναφέρει οτι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα δε συμβαδίζει με τη δέσμευση της χώρας για μάχη εναντίον της διαφθοράς και του ξεπλήματος.Καθώς προβλέπει ότι άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που παγώνουν από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών.
Η τροποποίηση έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.