Μία νέα απάτη κυκλοφορεί στις τηλεφωνικές συσκευές με μορφή μηνύματος sms.
Σας έρχεται μήνυμα στο κινητό το οποίο σας αναφέρει πως κάποιος φίλος σας έχει αναρτήσει τη φωτογραφία σας και σας προτρέπει να πατήσετε ένα link για να τη δείτε.
Σε καμία περίπτωση μην το πατήσετε και διαγράψτε το αμέσως.
Δείτε την εικόνα που μας έστειλε αναγνώστης του Αλεξάνδρεια-Γιδάς:
Διαβάστε τι αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα το csii.gr και ο Γιώργος Χαρίστος:
Μπορεί η τεχνολογία να προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, οι κακόβουλοι χάκερς να βρίσκουν καινοτόμους τρόπους και πρακτικές έτσι ώστε να διεισδύσουν σε μία οικιακή ηλεκτρονική συσκευή ή ένα ολόκληρο εταιρικό Πληροφοριακό Σύστημα, ωστόσο το βασικό κομμάτι μίας απάτης είναι ο παράγοντας που ονομάζεται άνθρωπος. Πολύπλοκοι κώδικες προγραμματισμού, αμέτρητα malwares, διάφορες τεχνικές επίθεσης, όμως ο άνθρωπος συνεχίζει να είναι το πιο ευάλωτο και απρόβλεπτο μέρος ενός τείχους προστασίας. Μεγάλα μεγέθη πληροφορίας περνάνε καθημερινά μπροστά μας, χωρίς να προλάβουμε να τα φιλτράρουμε και να κρατήσουμε αυτά που πρέπει.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η απάτη που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, με ένα απλό μήνυμα που έρχεται στο κινητό τηλέφωνο μας. Με την πρώτη ματιά, χωρίς να φιλτράρουμε κάποια πληροφορία, βλέπουμε ένα απλό μήνυμα που αναφέρει ότι κάποιος φίλος ανέβασε μία φωτογραφία με εμάς και ότι για να την δούμε πρέπει να ακολουθήσουμε τον σύνδεσμο που υπάρχει στο μήνυμα. Δεν φαίνεται κάτι περίεργο στο μήνυμα που να μας προειδοποιεί ότι πρόκειται για απειλή. Μήπως υπάρχει κάτι που δεν το βλέπουμε;
Τι άποψη έχετε για τον αποστολέα του μηνύματος;
Αποστολέας του μηνύματος είναι το SMSINFO. Δηλαδή; Τι είναι αυτό το SMSINFO; Πώς βρήκε το νούμερο του τηλεφώνου μου έτσι ώστε να μου στείλει μήνυμα; Πολλές απορίες δημιουργούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όμως δεν υπάρχει σαφής απάντηση για την προέλευση του μηνύματος. Πιθανή απάντηση για την προέλευση του μηνύματος μπορεί να είναι, ότι στάλθηκε από πλατφόρμα που στέλνει μηνύματα σε τυχαίους αριθμούς τηλεφώνου με ονομασία που την όρισε ο χρήστης της πλατφόρμας και είναι ουσιαστικά ανώνυμη και μη ταυτοποιημένη από πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
Τι άποψη έχετε για το περιεχόμενο του μηνύματος;
Το μήνυμα αναφέρει ότι ένας φίλος ανέβασε μία φωτογραφία με εμάς. Κατευθείαν διαβάζοντας αυτό το μήνυμα, εμφανίζεται η πρώτη απορία. Ποιος φίλος είναι αυτός και γιατί δεν αναφέρει κάποιο στοιχείο του (όνομα, επίθετο); Δεύτερη απορία που εμφανίζεται σαν συνέχεια της πρώτης είναι, σε ποια πλατφόρμα ανέβηκε αυτή η φωτογραφία (Facebook, Instagram, Twitter κ.λπ.); Μέσα σε λίγα λεπτά, το απλό μήνυμα που έφτασε στα εισερχόμενα του κινητού μας τηλεφώνου, μετατρέπεται σε μία ακολουθία από απορίες για την γνησιότητα του. Άγνωστος αποστολέας, άγνωστος φίλος που ανέβασε την φωτογραφία και άγνωστη πλατφόρμα. Με λίγο φιλτράρισμα στα δεδομένα που έχουμε, τείνουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ψεύτικο μήνυμα που κατασκευάστηκε για άγνωστο σκοπό.
Τι άποψη έχετε για τον σύνδεσμο (link) που βρίσκεται στο περιεχόμενο του μηνύματος;
Σε αυτό το σημείο είναι που χρειάζεται περισσότερο προσοχή. Υπάρχει ένας σύνδεσμος που σύμφωνα με το κείμενο, σου εξηγεί ότι πατώντας πάνω του θα σου εμφανίσει την υποτιθέμενη φωτογραφία που είσαι μαζί με τον υποτιθέμενο φίλο σου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για ποιόν φίλο μιλάμε, για ποια πλατφόρμα μιλάμε και για ποια φωτογραφία. Οπότε, ο μοναδικός λόγος που πρόκειται να πατήσουμε το συγκεκριμένο σύνδεσμο, είναι από την περιέργεια και την ανακάλυψη του άγνωστου που βασανίζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε εκείνο το σημείο είναι που πάνω σε μία ζυγαριά υπάρχει η ασφάλεια και στην άλλη ζυγαριά υπάρχει η περιέργεια. Έτσι και υπερνικήσει η περιέργεια την ασφάλεια, τότε τις περισσότερες φορές θα βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, άμεσα ή σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σε διάφορες ιστοσελίδες συνομιλιών στο διαδίκτυο, οι χρήστες αναφέρουν ότι μόλις πάτησαν τον σύνδεσμο, εμφανίστηκαν διαφημιστικά αναδυόμενα παράθυρα, τα οποία στην συνέχεια εμφανίζονταν χωρίς καμία ενέργεια από τον χρήστη. Άλλες αναφορές λένε ότι διαγράφηκαν όλα τα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου χωρίς καμία ενέργεια από τον χρήστη ή ότι υπήρχαν χρεώσεις με κλήσεις και μηνύματα sms. Οπότε, πριν πατήσουμε τον συγκεκριμένο σύνδεσμο που υπάρχει στο μήνυμα, ας εξετάσουμε τα στοιχεία που έχουμε, έτσι ώστε η ζυγαριά να είναι όσο γίνεται προς την μεριά της ασφάλειας ή τουλάχιστον στην ίδια κλίμακα με την περιέργεια.
Τι πρέπει να προσέχουμε σε τυχόν εμφάνιση τέτοιου μηνύματος;
- Να μην πατάμε σε συνδέσμους που έρχονται με μήνυμα sms ή mms χωρίς να κάνουμε πρώτα έλεγχο για την αυθεντικότητα του μηνύματος.
- Να ρυθμίσουμε το κινητό μας τηλέφωνο έτσι ώστε να μην γίνεται εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές
- Να κάνουμε εγκατάσταση εφαρμογής Antivirus
- Να αποφεύγουμε να συνδεόμαστε σε άγνωστες Wi-Fi συνδέσεις
- Αν χρειαζόμαστε επιπλέον ασφάλεια και είμαστε σχετικοί με τεχνολογίες Πληροφορικής, να κάνουμε εγκατάσταση ένα VPN (Virtual Private Network), έτσι ώστε η πλοήγηση μας στο διαδίκτυο να είναι πιο ασφαλής και ανώνυμη.
Αφήστε μια απάντηση