Υπερψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο,επί του οποίου τοποθετήθηκε ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, πρόκειται για πραγματική μεταρρύθμιση που δίνει ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους συνταξιούχους, καθώς από τη μια μεριά μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ από την άλλη προβλέπει αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, συνεπώς αύξηση των συντάξεων.
Επιπλέον, είναι το πρώτο ασφαλιστικό που δεν περικόπτει καμία υφιστάμενη σύνταξη και παράλληλα, αποκαθιστά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες άλλωστε κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Κατά την τοποθέτηση του ο Τάσος Μπαρτζώκας σχολίασε θετικά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τους αγρότες, όπως πχ την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, την απαλλαγή από τις περικοπές ποσοστού σύνταξης για τους συνταξιούχους γεωργούς που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται, καθώς και τις υφιστάμενες φοροελαφρύνσεις που ήδη ισχύουν.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ζητήσει περαιτέρω μέριμνα, ειδικά για τους αγρότες, καθώς σύμφωνα με δήλωση του «ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας έχει αποκλειστεί από τη ρωσική αγορά λόγω του εμπάργκο, το οποίο ακόμη συνεχίζεται, ενώ παράλληλα έχει υποστεί τις επιδράσεις της φοροεπιδρομής των προηγούμενων ετών», υπενθυμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση τις εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες, τους εργάτες γης και την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος τους.
Το κείμενο της ομιλίαςτου Τάσου Μπαρτζώκα:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι
Θέλω να ξεκινήσω συγχαίροντας τον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση και το επιτελείο του για το νομοθέτημα που εισάγεται αυτές τις μέρες στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Σας αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο για τις θετικές διατάξεις και για το δίκαιο και αναπτυξιακό χαρακτήρα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και γιατί, επιτέλους, αποκαθίσταται η έννοια της λέξης «μεταρρύθμιση».
Κατά την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η μεταρρύθμιση έχασε το νόημα της και το θετικό δηλούμενο της.
Συνδέθηκε μόνο με τις περικοπές εισοδήματος, με τις μειώσεις στις συντάξεις, με την επιβάρυνση στους όρους διαβίωσης των Ελλήνων Πολιτών.
Μεταρρύθμιση σημαίνει μεταβολή της δομής ενός μηχανισμού με στόχο τη ριζική αναμόρφωση του.
Και με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μπορεί να γίνεται λόγος για πραγματικές τομές, που διασφαλίζουν τις βασικές αρχές που πρέπει να υπηρετεί ένα ασφαλιστικό σύστημα:
βιωσιμότητα, δικαιοσύνη, ανταποδοτικότητα και ασφάλεια.
Αναφέρθηκε πολλές φορές στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο ότι για πρώτη φορά συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη.
Υπάρχει λοιπόν η επιστημονική τεκμηρίωση ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα τα επόμενα χρόνια.
Η προσπάθεια για εθνική ανάταξη δε θα σέρνεται υπό την απειλή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Το αναφέρω όμως και για έναν άλλο λόγο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία ότι δε σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Θα συμβούλευα τους συναδέλφους να είναι πιο προσεχτικοί με το ήθος της γλώσσας που χρησιμοποιούν.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή, που σχεδόν πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου μας έγιναν υποδείξεις, να συνεχίσουμε να αναζητούμε τη συνοδευτική αναλογιστική μελέτη στο διαδίκτυο.
Μιλώντας και υπό την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, θέλω να σχολιάσω το νομοσχέδιο από το πρίσμα της αποκατάστασης της αδικίας που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Ένα ασφαλιστικό σύστημα δε μπορεί να λειτουργεί ως οιονεί φορολογικό σύστημα.
Άλλο το φορολογικό, άλλο το ασφαλιστικό.
Δε γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας, ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται, να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές βάσει του εισοδήματος του.
Εκτός του ότι αυτό είναι αντικίνητρο για την παραγωγικότητα του, όλες οι μελέτες, τις οποίες δε μπορώ να καταλάβω γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για φοροδιαφυγή.
Άρα με χαμηλότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία και ανάγκη για επιπλέον μέτρα περικοπών.
Επίσης, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, ιδιαίτερα όταν δε συνοδεύεται με υψηλή ανταποδοτικότητα στη σύνταξη, λειτουργεί και ως παράγοντας διαφυγής του παραγωγικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Το έχουμε διαπιστώσει.
Χαιρετίζω λοιπόν το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών που αποσυνδέει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές από το δηλωθέν εισόδημα, τα χρόνια εργασίας και το ύψος του κατώτατου μισθού.
Και χαιρετίζω επίσης, την εύνοια των μειωμένων εισφορών για τους νεοεισερχόμενους ελεύθερους επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε χρόνια.
Διότι έμπρακτα διευκολύνουμε το πιο ικανό παραγωγικό δυναμικό της χώρας να μείνει στον τόπο του.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στις θετικές πρόνοιες του νομοσχεδίου για τους αγρότες.
Καταγόμενος από την Ημαθία γνωρίζω πολύ καλά τόσο τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα στην οικονομική ανάπτυξη, γνωρίζω πολύ καλά όμως και τα προβλήματα του.
Ο αποκλεισμός των προϊόντων της Ημαθίας από τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τη δεκαετή οικονομική κρίση, εξαθλίωσαν οικονομικά τους αγρότες.
Η υπέρμετρη φορολογία, η επιβάρυνση τους με ασφαλιστικές εισφορές άνευ προηγουμένου, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα γεωργικά προϊόντα, τους έχει κυριολεκτικά γονατίσει.
Θεωρώ ότι η δυνατότητα για ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ευεργετική για αυτούς.
Θεωρώ ακόμα πιο ευεργετική τη διάταξη που προβλέπει ότι εξαιρούνται από την περικοπή ποσοστού της σύνταξης τους, σε περίπτωση που συνεχίζουν να εργάζονται ενώ είναι συνταξιούχοι.
Γιατί όταν καλλιεργείς γη ποτέ δε βγαίνεις επί της ουσίας στη σύνταξη.
Ωστόσο, από αυτό το βήμα, ζητάω μεγαλύτερη μέριμνα για τον αγροτικό κόσμο.
Το σημερινό νομοσχέδιο μαζί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί είναι σημαντικά βήματα, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς μπροστά μας.
Κλείνοντας, θέλω να σταθώ στη βασικότερη αρχή του ασφαλιστικού συστήματος: την ασφάλεια.
Το ελληνικό κράτος είναι αδιάσπαστο από την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Και κοινωνικό κράτος σημαίνει εκτός από την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, τη διασφάλιση της ποιοτικής εργασίας για όλους τους Έλληνες πολίτες, τη διασφάλιση στη σύνταξη.
Τη διασφάλιση ότι ο τωρινός συνταξιούχος και ο μελλοντικός εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Τηρώντας τη συμφωνία δημιουργίας που υπογράψαμε με τον ελληνικό λαό, η Νέα Δημοκρατία εγγυάται με το παρόν νομοσχέδιο ότι οι εργαζόμενοι, ναι, θα πάρουν σύνταξη.
Και τηρώντας τη συμφωνία αλήθειας, όταν προεκλογικά λέγαμε ότι καμία σύνταξη δε θα περικοπεί, ερχόμαστε και το κάνουμε πράξη. Καμία, λοιπόν, σύνταξη, με το νομοσχέδιο που συζητάμε αυτές τις μέρες.Είναι χρέος μας απέναντι στις νεότερες γενιές και σ’ αυτούς που έκαναν αιματηρές θυσίες τα προηγούμενα χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ
Λιγότερες εισφορές για όσους κλέβουν και κόβουν μια απόδειξη την βδομάδα. Αν τα κόβεις όλα οι εισφορές είναι περισσότερες. Κλάφτα Χαραλαμπε.