Με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων αντιδρά ο Τάσος Μπαρτζώκας στα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Ημαθίας, ο οποίος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Κατόπιν της επιστολής που απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, εκφράζοντας τα αιτήματα και τις προτάσεις του, ο Τάσος Μπαρτζώκας, με Κοινοβουλευτική Αναφορά μετέφερε απευθείας τα ζητήματα τους στηνπολιτική ηγεσία.
Παράλληλα, με επιστολή του προς τον Χρήστο Σταϊκούρα επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής επιχείρησης, η οποία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Επιπρόσθετα, με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε ο Τάσος Μπαρτζώκας προς το Υπουργείο Οικονομικών, φέρνει το ζήτημα στη Βουλή, ζητώντας ένα καθετοποιημένο πρόγραμμα «κομμένο και ραμμένο» στις ιδιαίτερες ανάγκες της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης,
Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε απόγνωση, ο Τάσος Μπαρτζώκας έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη τις προσεχείς μέρες με τον κ. Σκυλακάκη, ώστε αντιπρόσωποι από τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας να του θέσουν απευθείας τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.
Το κείμενο της επιστολής του Τάσου Μπαρτζώκα:
Βέροια, 16 Δεκεμβρίου 2020
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Από την πρώτη στιγμή της πανδημικής κρίσης στη χώρα μας η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν λάβει σωρεία μέτρων για να ανακουφίσουν την ελληνική επιχείρηση και τον Έλληνα επιχειρηματία από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Ωστόσο, το επεκτεινόμενο, δεύτερο lockdownκαι ιδίως, οι πρόσφατες ανακοινώσεις για απαγόρευση του ανοίγματος του λιανεμπορίου κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω της υγειονομικής κατάστασης, έχουν δικαίως δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους εμπόρους της χώρας, κυρίως σε αυτούς που διατηρούν μικρά καταστήματα, με λίγους ή και καθόλου εργαζόμενους.
Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, ανέμεναν την περίοδο αυτή να ανοίξουν τα καταστήματα τους για πολλούς λόγους. Εκτός από τους οικονομικούς, καθώς ένα μέρος του ετήσιου τζίρου τους δομείται από την κίνηση των Χριστουγέννων, άρα θα κατάφερναν να αποσοβήσουν ένα τμήμα της μεγάλης ζημίας που έχουν υποστεί εδώ και δέκα περίπου μήνες, υφίστανται και ψυχολογικοί λόγοι. Σας διαβεβαιώνω, από βιωματική εμπειρία, ότι όλοι οι μικροί και μεσαίοι έμποροι της χώρας αντιλαμβάνονται τα μαγαζιά τους, όχι απλώς ως μέσο βιοπορισμού και περιουσιακό στοιχείο. Κυρίως, αντιλαμβάνονται τα καταστήματα τους ως αναπόσπαστο τμήμα της ταυτοτικής τους ύπαρξης, δηλαδή ως κομμάτι του εαυτού τους. Δε θέλω να ακουστώ μελοδραματικός, αλλά είναι ακριβώς όπως το περιγράφω.
Γνωρίζω επακριβώς τα ποσά που έχει διαθέσει η Πολιτεία για την στήριξη της ελληνικής επιχείρησης. Ωστόσο, θέλω να σας αναφέρω ότι τα οριζόντια μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουν αφήσει πολλούς εμπόρους εκτός της ομπρέλας προστασίας του κράτους, διότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις. Ως αποτέλεσμα, αυτοί βιώνουν ακόμη πιο σκληρά την επέλαση της πανδημίας.
Καθώς δεν υπάρχουν βεβαιότητες ως προς την ημερομηνία, κατά την οποία θα αρθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί, σας επισημαίνω την ανάγκη σχεδιασμού ενός προγράμματος στήριξης της μικρής, ελληνικής επιχείρησης, η οποία αποτελεί το συνδετικό ιστό της δομής της ελληνικής οικονομίας και είναι αυτή που έχει δοκιμαστεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, όχι μόνο κατά την πανδημία, αλλά και κατά την προηγούμενη δεκαετή οικονομική κρίση. Τέτοιες μικρές επιχειρήσεις υπάρχουν κατά κόρον σε νομούς, όπως η Ημαθία, και σας διαβεβαιώ ότι έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια επιβίωσης τους.
Ευελπιστώντας ότι έχετε λάβει υπόψιν σας την ανάγκη ενός προγράμματος στήριξης της μικρής επιχείρησης, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες της και ότι θα απαντήσετε στην κραυγή αγωνίας των εμπόρων με αποτελεσματικότητα, σας επισυνάπτω την επιστολή που μου απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας με τις προτάσεις του για την στήριξη της ελληνικής, μικρής επιχείρησης.
Αφήστε μια απάντηση