Τρέχει η βρύση; Έπεσε η ασφάλεια; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο υδραυλικός ή ο ηλεκτρολόγος θα σπεύσουν να δώσουν τα φώτα τους με το πρώτο τηλεφώνημα; Στις μέρες μας, επαγγελματίες σαν κι αυτούς είναι επιεικώς δυσεύρετοι. Γι’ αυτό λοιπόν καλό είναι να «προπονηθείτε» οι ίδιοι στα μερεμέτια. Άλλωστε, πολλές από τις καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» μπορεί να επιλυθούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κυρίως χωρίς να τα…
στάξετε για την «επίσκεψη» του μάστορα. Για να σας βοηθήσουμε, ετοιμάσαμε ένα χρηστικό οδηγό με όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα βγάζετε πέρα με όποια βλάβη μπορεί να προκύψει.
Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις
Το πρόβλημα: «Έπεσε» η ασφάλεια.
Η λύση: Σύμφωνα με τον Αντώνη Ματηγάκη, ηλεκτρολόγο – μηχανικό Τ.Ε., «πρώτη σας κίνηση είναι να δείτε ποια δωμάτια δεν έχουν ρεύμα. Κατόπιν, βγάζετε όλα τα φις από τις πρίζες και ελέγχετε στον πίνακα αν σηκώνεται η ασφάλεια. Αν λυθεί το πρόβλημα, αυτό σημαίνει ότι κάποια από τις συσκευές που είχατε στην πρίζα προκαλούσε βραχυκύκλωμα. Αν η ασφάλεια εξακολουθεί να πέφτει, πηγαίνετε στο δωμάτιο και αλλάξτε θέση σε όλους τους διακόπτες. Αν μετά από αυτό η ασφάλεια δεν πέσει, τότε το πρόβλημα εντοπιζόταν σε κάποιο φωτιστικό – κατά πάσαν πιθανότητα είχε καεί κάποια λάμπα. Αν η ασφάλεια πέφτει και πάλι, το πρόβλημα πιθανότατα βρίσκεται στην εσωτερική εγκατάσταση της γραμμής, οπότε θα πρέπει ζητήσετε τη βοήθεια ηλεκτρολόγου».
Δάπεδα
1ο πρόβλημα: Έσπασε ένα πλακάκι.
Η λύση: Αρχικά, προμηθευτείτε ένα νέο πλακάκι από την ίδια σειρά. Βεβαιωθείτε ότι έχει την ίδια απόχρωση με εκείνο που θέλετε να αντικαταστήσετε. Τις περισσότερες φορές, από παρτίδα σε παρτίδα υπάρχουν μικρές αλλά εμφανείς χρωματικές διαφορές. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο, όταν αγοράζετε πλακάκια, να προμηθεύεστε μία κούτα παραπάνω, ώστε να έχετε αποθέματα. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αφαιρέσετε το σπασμένο πλακάκι, σπάζοντάς το με ένα καλέμι και ένα σφυρί. Αφαιρέστε προσεκτικά τα κομμάτια από τον τοίχο και καθαρίστε καλά την επιφάνεια από τις κόλλες ή τον αρμόστοκο και τα θραύσματα. Κατόπιν, απλώστε με ένα μυστρί το κατάλληλο συγκολλητικό υλικό. Αφού βεβαιωθείτε ότι το στρώμα του υλικού είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, τοποθετήστε πάνω του το νέο πλακάκι και χτυπήστε το ελαφρά με το χερούλι από το μυστρί, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί.
2ο πρόβλημα: Τα μάρμαρα πότισαν με λεκέδες.
Η λύση: Τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού δαπέδων που βρίσκετε στα σουπερμάρκετ δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τους δύσκολους λεκέδες. Όπως μας πληροφορεί η Σίσσυ Παπαθανασοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας N.S. Marble, «υπάρχουν ειδικά προϊόντα για λεκέδες από σκουριά, λάδια, καθώς και τα ίχνη που αφήνουν τα ποτά και τα αναψυκτικά». Διατίθενται από εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα των μαρμάρων και των πετρωμάτων, ενώ κοστίζουν από ευρώ 13 ανά τεμάχιο και από ευρώ 50 ανά σετ. Προληπτικά, αυτό που μπορείτε να κάνετε για να μην ποτίζουν με λεκέδες οι μαρμάρινες επιφάνειες είναι να τις αδιαβροχοποιήσετε. Η διαδικασία είναι απλή και έγκειται στη χρήση των κατάλληλών προϊόντων, τα οποία κοστίζουν περίπου ευρώ 34 το λίτρο (θα τα βρείτε σε καταστήματα πώλησης μαρμάρων). Αν τελικά δεν αναλάβετε μόνοι σας τον καθαρισμό αλλά τον αναθέσετε σε συνεργείο, υπολογίστε ότι τα εργατικά κοστίζουν ευρώ 10-15 ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επιφάνειες
1ο πρόβλημα: Θέλετε να βγάλετε την ταπετσαρία.
Η λύση: Θα χρειαστείτε κοπίδι, σπάτουλα, ένα ισχυρό καθαριστικό προϊόν για την κόλλα που θα μείνει στον τοίχο, αδιάβροχα γάντια, προστατευτικά γυαλιά και γάντια. Για να διαλύσετε την κόλλα, μπορείτε είτε να απλώσετε πάνω στην ταπετσαρία το κατάλληλο διαλυτικό προϊόν (θα το βρείτε σε χρωματοπωλεία), είτε να «εκτοξεύσετε» πάνω της ατμό (με ατμοκαθαριστή, τιμή ευρώ 69). Αν επιλέξετε το διαλυτικό προϊόν, προμηθευτείτε, επιπλέον, ένα μεγάλο σφουγγάρι ή πινέλο για να το απλώσετε στην ταπετσαρία. Στη συνέχεια, χαράξτε με το κοπίδι την ταπετσαρία σε πολλά σημεία και μουσκέψτε την καλά ρίχνοντας διαλυτικό υγρό, ζεστό νερό ή ατμό. Αφήστε τη να μουλιάσει για 2-5 λεπτά και αρχίστε να την ξύνετε με τη σπάτουλα, μέχρι να την αφαιρέσετε τελείως από τον τοίχο. Τέλος, πλύνετε τον τοίχο με το κατάλληλο απορρυπαντικό, ώστε να διαλυθούν όλα τα υπόλειμματα κόλλας.
2ο πρόβλημα: Θέλετε να κλείσετε τις τρύπες στους τοίχους από τα καρφιά.
Η λύση: Αρχικά, αφαιρέστε το καρφί και, με μια σπάτουλα, ξύστε ελαφρά την περιοχή γύρω από την τρύπα, έτσι ώστε να γίνει πιο τραχιά και ο στόκος να έχει καλύτερη πρόσφυση. Στη συνέχεια, βουτήξτε ένα μικρό πινέλο σε καθαρό νερό και μουσκέψτε την τρύπα. Με αυτή την κίνηση, καθώς διασφαλίζετε ότι ο στόκος θα στεγνώσει ομοιόμορφα (και όχι από έξω προς τα μέσα), μειώνετε τις πιθανότητες να «σκάσει». Απλώστε το στόκο με τη σπάτουλα και περιμένετε να στεγνώσει. Λειάνετε την περιοχή με ένα χοντρό γυαλόχαρτο και στη συνέχεια βάψτε τη στην απόχρωση του τοίχου.
Κλιματιστικά μηχανήματα
Το πρόβλημα: Κάθε φορά που τα βάζετε σε λειτουργία, ο αέρας μυρίζει άσχημα.
Η λύση: Η πιο πιθανή αιτία είναι τα φίλτρα. Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που τα καθαρίσατε; Τα νέα κλιματιστικά μηχανήματα διαθέτουν πλαστικά φίλτρα (συνήθως λευκά και σχετικά μικρού πάχους), τα οποία θα πρέπει να πλένονται μία φορά κάθε 10 ημέρες χρήσης. Για να τα πλύνετε, κλείστε αρχικά το κλιματιστικό, βγάλτε το από την πρίζα και αφαιρέστε τα. Στη συνέχεια, έχετε δύο επιλογές: είτε να τα πλύνετε κάτω από μια ανοιχτή βρύση, είτε να τα βυθίσετε σε μια λεκάνη με νερό και υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχουν φύγει όλες οι βρομιές, τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, τα επανατοποθετείτε στο κλιματιστικό.
Αν διαθέτετε παλαιότερο μοντέλο κλιματιστικού, με φίλτρα που δεν πλένονται (συνήθως είναι μαύρα και μεγαλύτερου πάχους), θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε. Γενικά, για την καλή λειτουργία των κλιματιστικών, μία φορά το χρόνο -κατά προτίμηση την άνοιξη- οφείλετε να καλείτε ένα συνεργείο ψυκτικών για να καθαρίζει τα εσωτερικά και εξωτερικά εξαρτήματα των κλιματιστικών, με χημικά προϊόντα που έχουν αντιμικροβιακή δράση.
Υδραυλικές εγκαταστάσεις
1ο πρόβλημα: Ένας μεταλλικός σωλήνας στάζει.
Η λύση: Ο πιο απλός, οικονομικός και παράλληλα σύντομος τρόπος για να φράξετε το σημείο που τρύπησε «ακούει» στο όνομα «εποξειδικός στόκος» (θα τον βρείτε σε σωληνάρια, σε καταστήματα με υδραυλικά είδη, τιμή περίπου ευρώ 15). Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο, εκτός από τις σφραγίσεις μεταλλικών σωλήνων, χρησιμοποιείται και στις συγκολλήσεις μαρμάρων και κεραμικών υλικών. Για να κλείσετε μια τρύπα σε σωλήνα, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κλείσετε την παροχή νερού και να καθαρίσετε πάρα πολύ καλά την περιοχή γύρω από αυτήν. Στη συνέχεια, κόψτε ένα κομμάτι από τον εποξειδικό στόκο και, αφού τον πλάσετε σαν πλαστελίνη με τα δάχτυλά σας, τοποθετήστε τον πάνω στο άνοιγμα σαν μπάλωμα. Αφήστε τον για 20-30 λεπτά να στεγνώσει και να πετρώσει κι έπειτα -αν το κρίνετε απαραίτητο- τρίψτε τον με ένα γυαλόχαρτο, ώστε να τον λειάνετε και να τον φέρετε στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του σωλήνα. Αν θέλετε, μπορείτε να τον βάψετε στην απόχρωσή της.
2ο πρόβλημα: Χάλασε η στεγανοποίηση στο σημείο επαφής του νεροχύτη με τον τοίχο και τρέχουν νερά μέσα στο ντουλάπι.
Η λύση: Δύο είναι οι τρόποι να καλύψετε το κενό: 1) Χρησιμοποιώντας ένα από τα ειδικά λάστιχα ή τακάκια, τα οποία μπορείτε να κολλήσετε εύκολα στην περίμετρο επαφής (σε καταστήματα «φτιάξ’ το μόνος σου»). 2) Απλώνοντας ένα παχύ στρώμα σιλικόνης. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να την απλώσετε με μία συνεχή κίνηση, σαν μονοκοντυλιά.
Ξέβαψε το καλοριφέρ
Το πρόβλημα: «Έχασε» το χρώμα του.
Η λύση: Πολλές από τις εταιρείες χρωμάτων συμπεριλαμβάνουν στην γκάμα των προϊόντων τους ειδικές ριπολίνες νερού που δεν αλλοιώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και οι οποίες ενδείκνυνται για τη βαφή των σωμάτων θέρμανσης. Μπορείτε να τις απλώσετε με σπρέι ή πινέλο (με λαβή που σχηματίζει γωνία). Χαρακτηριστικό των νέων συνθέσεων είναι ότι στεγνώνουν γρήγορα και δεν κιτρινίζουν με τις υψηλές θερμοκρασίες. Για να διασφαλίσετε ομοιόμορφο φινίρισμα, πριν αρχίσετε να βάφετε αφαιρέστε την παλιά στρώση χρώματος με ένα ηλεκτρικό τριβείο.
myself.gr
Αφήστε μια απάντηση