Η ακμή είναι κάτι σαν τις διακοπές: πηγαίνεις, τελειώνουν αλλά μετά έχεις πάντα κάποιες photo για να στις θυμίζουν. Στην περίπτωση της ακμής το “νησί” είναι τα σπυράκια και οι photo τα σημάδια. Λοιπόν, υπάρχει λύση για το πρόβλημα και λέγεται Fractional Laser! Μέσα σε περίπου τρεις συνεδρίες βλέπεις αποτέλεσμα. Μιλήσαμε με την δερματολόγο Μάργκυ Καπελάρη η οποία μας έδωσε όλα τα info!
Ακμή: τι συμβαίνει;
H ακμή είναι μία πάθηση πολύ σοβαρή γιατί μας επηρεάζει όχι την σωματική υγεία, αλλά την ψυχική υγεία. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι νεαροί έφηβοι που είχαν πολύ έντονη ακμή και τους έχει αφήσει σημάδια, έχουν μία τάση προς κατάθλιψη ή απομονώνονται κοινωνικά από τους φίλους τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε είτε έναν έφηβο με ακμή είτε να έναν ενήλικα που του έχουν μείνει τα σημάδια και αυτή η τραυματική εμπειρία από την ακμή.
Πλέον χάρη στην τεχνολογία έχουμε τα μέσα χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία να βοηθήσουμε σε πολύ λίγες συνεδρίες να εξαφανιστούν εντελώς τα σημάδια της ακμής.
Ανάλογα με το είδος των ουλών που έχει αφήσει η ακμή είναι και η αντιμετώπιση. Συνήθως έχουμε να κάνουμε με ατροφικές ουλές. Αυτές, λοιπόν, αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα με τα νέας γενιάς fractional laser διοξειδίου.
Fractional laser διοξειδίου: τι κάνει
Η διαδικασία είναι απλή. Έρχεται και βάζουμε μία αναισθητική κρέμα στο ιατρείο για μισή ώρα με 45 λεπτά, κάνουμε το laser το οποίο διώχνει το παλιό δέρμα με τα σημάδια και βοηθάει να αναγεννηθεί καινούριο κολλαγόνο άρα δηλαδή καινούριο δέρμα γερό και υγιές και να γεμίσουν τα σημάδια.
Φεύγοντας από το ιατρείο έχουμε μία κοκκινίλα που ανάλογα μπορεί να είναι ελαφριά ή έντονη για 1 ή 2 μέρες και το δέρμα είναι ξερό χωρίς να ξεφλουδίζει για περίπου μία βδομάδα.
Χρειάζεται παραπάνω από μία συνεδρία;
Για να μειώσουμε την πιθανότητα επιπλοκών σπάμε την θεραπεία σε συνεδρίες και ανάλογα με τα σημάδια χρειαζόμαστε περίπου 3 με 5 συνεδρίες και γίνονται μία φορά τον μήνα. Εννοείται πάντα μέσα σε χειμερινούς μήνες.
Άλλα είδη ακμής…
Αν έχουμε διαφορετικού είδους σημάδια ή συνδυασμό ουλών (όπως είναι πολύ βαθιές ουλές, ζικ ζακ) εκεί μπορεί πριν από το laser να ζητήσει ο γιατρός να κάνουμε μια συνεδρία με υποσκαφή κάτω από τα σημάδια. Είναι μια μικρο χειρουργική τεχνική που απελευθερώνουμε τον πάτο της ουλής και γίνεται με τοπική αναισθησία ή μπορεί να θελήσει να συνδυάσει μαζί με το fractional laser είτε ραδιοκύματα (ένα άλλο είδος laser) ή να τις γεμίσει με υαλουρονικό.
Αν έχουμε κόκκινα σημάδια μπορεί να διαλέξουμε μετά τα fractional laser να κάνουμε και κάποια laser pulse dye ή ipl για να φύγει και η κοκκινίλα.
Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται;
Καταρχάς ο γιατρός μας θα πάρει το ιστορικό για να δει αν επιτρέπεται να κάνουμε ή όχι το laser. Γιατί υπάρχουν ορισμένες παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση και η λεύκη που δεν επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιου είδους laser.
Ο δερματολόγος θα αξιολογήσει αν έχουμε την τάση να κάνουμε πανάδες, το Laser αν δεν έχει μπει προηγμένος σε σωστή θεραπεία με λευκαντική κρέμα μπορεί αντί να του κάνει καλό, να γίνει χειρότερο.
Όπως επίσης δεν κάνουμε το laser αν δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έκανε θεραπεία και έπαιρνε τρετινοίνη από το στόμα.
Ο γιατρός θα σου πει τι κρέμες θα πάρεις μετά και αν έχεις την τάση να βγάζεις έρπη στα χείλη, πρέπει οπωσδήποτε τις μέρες του laser να έχεις πάρει θεραπεία προληπτικά για τον έρπη.
Πόσο κοστίζει;
Το fractional laser ανάλογα με την ένταση που θα το δουλέψουμε κοστίζει από 200 έως 300 ευρώ την φορά.
Tlife
Αφήστε μια απάντηση